Cateva trucuri pentru gatit cartofi si de ce trebuie sa-i consumi ?

Cartofii au un gust foarte bun si sunt foarte satiosi. Acestia au beneficii importante pentru sanatate si pot fi folositi atat la ciorbe, salate sau alte preparate delicioase cum este musacaua, tocanita sau budinca de cartofi.

Cartofii au un continut ridicat de nutrienti si sunt folositi pe tot globule pamantesc. Acestia au un important aport de vitamine si minerale, fiind o sursa de proteine, fibre, calciu, fier, fosfor, potasiu si zinc.

Există o modalitati diferite de a gati cartofii, de care merita sa tii cont atunci cand pregatesti cartofii pentru gatit.

Cartofii pentru cartofi prajiți sau piure trebuie inmuiati taiati si lasati in apa timp de 2 ore. Clatirea cartofilor inainte de gatire faciliteaza indepartarea excesului de amidon, imbunatatind astfel textura  mancarii respective. Cartofii taiati si lasati pe farfurie fara sa fie gatiti capata o culoare maronie, din cauza carbohidratilor din alimente care reactioneaza cu oxigenul din aer.

Pentru a pastra nutrinetii din cartofi, nu ii lasa in apa mai mult de 2 ore. Pentru a le pastra culoarea si textura lasa-i in apa rece cu zeama de lamaie sau putin otet. Cartofii au un gust delicios si pot fi preparati dupa numeroase retete, in functie de preferinte. Iata cateva idei de mancare cu cartofi pentru inspiratie :

Cartofi la cuptor cu rozmarin

Ingrediente: 1 kg cartofi noi, un dovlecel, 3-4 linguri de ulei de masline, sucul de la o lamaie, rozmarin, cimbru, o legatura de usturoi verde, sare, piper.

Mod de preparare: Pentru inceput se incinge cuptorul la 190 de grade, apoi se spala cartofii, se taie felii subtiri si se asaza intr-o tava de preferat sa fie din ceramica. Printre acestia se pune cate o felie de dovlecel, pentru a adauga un plus de gust. Se amesteca uleiul cu sucul de lamaie, rozmarin si cimbru, sare și piper după gust si usturoiul verde taiat si se toarna totul in tavă. Se pun la cuptor pana se rumenesc, apoi se pot servi calzi, cu rozmarin proaspat deasupra.

Budinca cu cartofi

Ingrediente: 500 g cartofi; 3 oua; 200 g branza telemea de oaie; 50 g unt; o lingura de pesmet; 100 g cascaval; 200 ml smantana; verdeata pentru ornat.

Mod de preparare: Se spala cartofii si se fierb in coaja. Dupa ce s-au fiert se lasa la racit, se curata de coaja si se taie in felii de 1 cm grosime. Intr-o tava tapetata cu unt si pesmet se asază feliile de cartofi, alternand cu straturi de branza rasa, cascaval si smantana. Se bat ouale si se toarna deasupra apoi se pune totul la cuptor pana cand se rumenesc foarte bine cartofii. Se servesc calzi sau reci, cu verdeata deasupra sau pot fi serviti ca garnitura langa preparate cu carne.

Incearca si tu sa faci retete noi si apetisante cu cartofi pentru a-ti impresiona prietenii si familia in serile linistite de seara sau la masa de pranz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *