Piata auto din Romania continua sa se dezvolte pe segmentul autoturismelor ecologice, conform ultimelor date publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA). In luna octombrie 2024, inmatricularile de autoturisme noi au crescut usor cu 1,6% fata de aceeasi perioada din anul anterior. In acest context, autoturismele ecologice – electrice si hibride – au inregistrat o crestere semnificativa de 2,8%, reprezentand acum 26,8% din totalul pietei auto.
Autoturismele electrificate isi fac loc pe piata romaneasca
Datele APIA arata ca autoturismele ecologice castiga tot mai mult teren, avand o cota de piata ce le apropie de vehiculele traditionale cu motorizari pe benzina si diesel. Aceste autoturisme includ vehicule 100% electrice, hibride plug-in si full hybrid. Comparativ cu motoarele diesel – incluzand versiunile mild hybrid – care ocupa 11,2% din piata, vehiculele electrificate se impun cu o cota de 26,8%. Astfel, Romania continua sa alinieze tendintele de pe piata europeana, care se indreapta treptat catre un mix de mobilitate durabila.
Cresterea cotei pentru full electric si plug-in hybrid
In segmentul full electric, cota de piata in Romania s-a stabilizat la 4,9% in octombrie 2024. In cazul masinilor plug-in hybrid, acestea ocupa acum 5% din totalul vanzarilor auto, comparativ cu 4,3% in octombrie 2023. Cu toate acestea, se observa o schimbare fata de anul trecut, cand full electric avea o cota mai mare, de 10%. Aceasta evolutie reflecta atat preferintele consumatorilor pentru solutii hibride, cat si progresul infrastructurii de incarcare.
Topul autoturismelor electrice si plug-in hybrid preferate in Romania
Cand vine vorba despre preferintele de achizitie, Tesla si Hyundai domina topul vanzarilor de autoturisme electrice. In octombrie, Tesla Model 3 a fost cea mai vanduta masina electrica in Romania, cu 109 unitati, inregistrand o crestere de 54% fata de aceeasi luna a anului trecut.
In topul preferintelor urmeaza Tesla Model Y cu 51 de unitati, desi cu o scadere remarcabila de 63%. In clasamentul autoturismelor hibride plug-in, Ford Kuga ocupa prima pozitie cu 62 de unitati si o crestere de 14,8% fata de 2023, urmat de Hyundai Tucson cu o crestere semnificativa de 74%.
Pe segmentul hibridelor non-plug-in, modelul Toyota RAV4 continua sa fie un favorit al romanilor, cu vanzari care au crescut cu 97% fata de octombrie 2023. Acest model este urmat de Toyota Corolla si Dacia Duster, care au, de asemenea, o prezenta puternica in piata.
Evolutia segmentului SUV si popularitatea acestuia in Romania
Un alt trend evidentiat de datele APIA este orientarea clara a romanilor catre autoturismele de tip SUV, care domina cota de piata cu 51%. In comparatie, segmentele Clasa C si Clasa B ocupa 29,8%, respectiv 13,1%. Preferinta pentru SUV-uri este in crestere, probabil datorita confortului, spatiului suplimentar si a sentimentului de siguranta pe care acestea il ofera.
Modificari pe segmentul combustibilului: trecerea de la diesel la benzina mild hybrid
In ceea ce priveste alimentarea, motorizarile pe benzina si mild hybrid detin o pondere de 62%, in crestere cu 2% fata de anul trecut. In schimb, motorizarile diesel continua sa scada, inregistrand un declin de 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, atingand o cota de piata de doar 11,2%.
Inmatricularile de vehicule comerciale: cresteri si scaderi in diverse categorii
Pe langa autoturismele destinate uzului personal, piata vehiculelor comerciale a avut si ea parte de schimbari. Inmatricularile de vehicule comerciale usoare si minibusuri au crescut cu 3,2% in octombrie, comparativ cu anul anterior. Totusi, vanzarile de vehicule comerciale grele, inclusiv autotractoare, au scazut cu 26,2%, pe fondul unei incetiniri generale in cererea pentru transporturi grele.
APIA: un reper pentru industria auto din Romania
Ca o organizatie de referinta pentru industria auto locala, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA) ofera o perspectiva detaliata asupra evolutiei pietei auto din Romania. Fondata in 1994, APIA monitorizeaza si sprijina dezvoltarea sectorului, colaborand cu Organizatia Mondiala a Constructorilor de Automobile (OICA) inca din 1996.