Conform Agerpres, scena politica din Romania intra intr-o etapa cruciala, deoarece astazi, 15 martie 2025, este ultima zi in care pot fi depuse candidaturi la Biroul Electoral Central (BEC) pentru alegerile prezidentiale programate in luna mai. Potrivit calendarului electoral aprobat de Guvern, termenul limita pentru depunerea dosarelor este ora 24:00.
Competitia pentru functia suprema in stat a atras un numar semnificativ de candidati, iar BEC a inceput deja procesul de validare a acestora. Pe masura ce se apropie termenul-limita, deciziile Biroului Electoral Central devin tot mai importante, iar unele candidaturi au fost deja respinse. Cei care nu au fost acceptati mai au la dispozitie cai legale pentru a contesta deciziile, dar timpul este extrem de limitat.
Cine sunt candidatii confirmati pana acum?
Pana in acest moment, Biroul Electoral Central a aprobat oficial candidaturile urmatorilor politicieni:
- Nicusor Dan (independent)
- Crin Antonescu (Alianta Romania Inainte)
- Victor Ponta (independent)
Acesti candidati au trecut de procesul initial de verificare, iar numele lor vor aparea pe buletinele de vot, cu exceptia cazului in care apar contestatii care ar putea duce la eliminarea lor din cursa.
Candidaturi aflate inca in evaluare
In acest moment, Biroul Electoral Central urmeaza sa ia o decizie privind validarea sau respingerea candidaturilor depuse de:
- Elena Lasconi (USR)
- Diana Sosoaca (S.O.S. Romania)
- George Simion (AUR)
- Lavinia Sandru (PUSL)
- Cristian Terhes (Partidul National Conservator Roman)
- Paul Ispas (independent)
- John – Ion Banu – Muscel (independent)
Acesti candidati asteapta verdictul BEC, iar orice decizie luata astazi poate influenta configuratia finala a listei electorale.
Candidati respinsi si motivele invalidarii
Biroul Electoral Central a respins mai multe candidaturi, fie din motive administrative, fie din cauza unor probleme legale. Printre cei care nu vor putea candida se numara:
- Calin Georgescu (independent)
- Petru Mindru (a incercat sa candideze de doua ori, ambele candidaturi fiind respinse)
- Maria Marcu (de asemenea, doua candidaturi respinse)
- Ion Popa (independent)
In cazul lui Calin Georgescu, BEC a motivat respingerea candidaturii sale prin incalcarea obligatiei de a apara valorile democratice, luand in considerare si decizia Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR) din 6 decembrie 2024. Acea hotarare a anulat procesul electoral pentru alegerea presedintelui Romaniei, iar Georgescu nu a reusit sa isi indeplineasca obligatiile conform legislatiei electorale.
Contestatii si deciziile Curtii Constitutionale
Orice candidat caruia i-a fost respinsa candidatura are posibilitatea de a contesta decizia BEC la Curtea Constitutionala a Romaniei. Totusi, in cazul lui Calin Georgescu, CCR a respins toate contestatiile depuse, confirmand decizia Biroului Electoral Central.
Presedintele CCR, Marian Enache, a explicat vineri ca BEC nu doar ca avea competenta legala de a verifica eligibilitatea candidatilor, dar si obligatia de a se asigura ca acestia respecta Constitutia Romaniei. Prin urmare, contestatiile lui Georgescu si ale altor candidati respinsi nu au schimbat decizia initiala a BEC.
In plus, Curtea Constitutionala a fost sesizata si cu contestatii impotriva candidaturilor lui Crin Antonescu si Nicusor Dan, insa acestea au fost respinse, ceea ce inseamna ca ambii politicieni raman in cursa.
Etapele urmatoare in procesul electoral
Conform calendarului oficial al alegerilor, dupa finalizarea depunerii candidaturilor, urmeaza mai multe etape-cheie:
- Inregistrarea sau respingerea candidaturilor: Pana pe 17 martie, BEC va decide definitiv asupra tuturor candidaturilor depuse.
- Depunerea contestatiilor: Cei care contesta deciziile BEC pot face acest lucru pana pe 18 martie, iar Curtea Constitutionala va solutiona toate contestatiile pana pe 19 martie.
- Retragerea candidaturilor: Candidatii care doresc sa renunte la alegeri pot face acest lucru pana pe 19 martie.
- Candidaturile devin definitive: Pe 20 martie, lista finala a candidatilor va fi publicata.
- Stabilirea ordinii pe buletinul de vot: In 48 de ore de la finalizarea candidaturilor (pana pe 22 martie), se va trage la sorti ordinea in care numele candidatilor vor aparea pe buletinul de vot.
O competitie politica tensionata
Alegerile prezidentiale din 2025 se anunta a fi unele dintre cele mai disputate din ultimii ani, cu o lista diversificata de candidati, fiecare incercand sa isi asigure sprijinul unui segment cat mai larg al electoratului.
Pe masura ce procesul electoral avanseaza, se asteapta ca dezbaterile politice si campania electorala sa devina din ce in ce mai intense. Publicul va urmari cu atentie cine reuseste sa isi securizeze pozitia in cursa pentru Cotroceni, iar ultimele decizii ale BEC vor clarifica definitiv lista celor care vor concura pentru functia suprema in stat.
Conform Agerpres, procesul electoral se desfasoara conform reglementarilor stabilite de Guvern, iar toate deciziile luate de BEC si CCR vor fi publicate oficial in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.