VR, teledentistry si fabricarea aditivata – trei trenduri care schimba modul in care se face stomatologia este practicata cu dr. Sebastian Lupu, fondator Endolearning Iasi

Toata lumea merge la controale stomatologice regulate, dar conform Asociatiei Stomatologice Americane (ADA), mai mult de 20% dintre pacientii americani nu au vizitat un stomatolog in ultimii ani. 59% spun ca nu isi pot permite vizite regulate, in timp ce 22% indica teama de stomatolog si 19% evidentiaza probleme legate de gasirea unei locatii sau a unei ore convenabile.

Cu toate acestea, atat presiunile pandemice, cat si preferinta catre solutii inovatoare a pacientilor au stimulat dezvoltarea de noi solutii de tehnologie dentara care pot ajuta stomatologii sa ofere ingrijire mai buna si sa se conecteze mult mai eficient cu pacientii. Patru progrese recente in tehnologia stomatologica tin linia intai a acestei schimbari: teledentistry, realitate virtuala (VR), inteligenta artificiala (AI) si imprimare 3D.

In acest context am discutat cu dr. Sebastian Lupu, medic dentist, fondator Passionate Clinic si Endolearning, platforma ce reuneste cursuri de stomatologie si cursuri de endodontie gandite si create pentru cei care doresc sa-si upgradeze stilul si tehnicile de lucru; despre cum noile tehnologii de la realitatea virtuala prin inteligenta artificiala (A.I.) la CRISPR vor revolutiona stomatologia si intreaga noastra atitudine fata de sanatatea orala in viitor.

Realitatea virtuala in stomatologie

A nu se confunda cu AR, Realitatea Virtuala (VR) “te inchide” complet de lumea exterioara cu o casca dedicata si te scufunda intr-un mediu virtual. Studentii si chirurgii BMF aspiranti pot fi transportati intr-o sala de operatie chiar de pe canapeaua din sufragerie; in timp ce pacientii pot vizualiza un peisaj linistitor in timp ce stau in scaunul temutului dentist.

“Astazi, doar cativa studenti pot arunca o privire peste umarul chirurgului in timpul unei operatii si este o provocare sa inveti trucurile meseriei asa. Cu o camera de realitate virtuala, chirurgii pot transmite operatia oriunde si oricand si pot permite studentilor la medicina sa fie acolo, in sala de operatie, folosind ochelarii de realitate virtuala. Stomatologia a depasit chiar si alte domenii ale medicinei prin adoptarea acestei metode.

In 2015, Nobel Biocare a organizat prima interventie chirurgicala dentara filmata prin VR si a permis observatorilor sa asiste practic la intreaga procedura din perspectiva chirurgului. In comparatie, prima interventie chirurgicala inregistrata VR a fost efectuata la Spitalul Regal din Londra in 2016. Mai mult, tehnologia poate fi folosita pentru a-i ajuta pe stomatologi sa-si dezvolte abilitatile de empatizare prin simulari ce ii pun in pielea pacientilor lor sau in situatii dificile.” – povesteste dr. Sebastian Lupu, fondator Endo Learning.

Din perspectiva pacientului, VR ar putea fi solutia pentru anxietate. Un experiment cu 69 de participanti a aratat ca VR poate fi folosit ca un instrument eficient de distragere a atentiei in stomatologie. Pacientii care purtau ochelari VR care prezentau scene calmante aveau o perceptie pozitiva a tratamentelor.

Teledentistry

Daca ai reticenta in a merge la dentist, imagineaza-ti cat de greu este pentru copii, pentru pacientii cu nevoi speciale sau pentru batranii din azilele de batrani. O alta problema in accesibilitatea tratamentelor stoma este distanta: oamenii care locuiesc in zonele rurale au rareori acces la dentist si aproape niciodata nu au posibilitatea de a alege. Acest lucru se poate schimba semnificativ odata cu raspandirea teledentistului.

Serviciile de teledentistry ofera acces la ingrijirea orala si dentara; sunt semnificativ mai ieftine si permit pacientilor sa se consulte cu profesionisti medicali altfel indisponibili. Companiile de teledentistry ofera de obicei platforme de teledentistry all-in-one care permit pacientilor sa capteze imagini, sa trimita informatii relevante unui stomatolog si sa faca o consultatie in direct.

Proiectare asistata de computer si imprimare 3D

Imprimarea 3D nu are nevoie de nicio introducere, avand in vedere buzz-ul de care se bucura in domeniul sanatatii prin fabricarea aditivata de medicamente, proteze si chiar organe. Importanta acesteia a fost evidentiata in timpul crizei COVID-19 si, pe masura ce tehnologia devine parte integranta a medicinei, va fi, de asemenea, fabricarea aditivata va fi incorporata in laboratoarele dentare.

Proiectarea asistata de computer (CAD) si fabricarea asistata de computer (CAM), inclusiv imprimarea 3D (fabricarea aditivata), revolutioneaza deja industria si transforma orice cabinet in laboratoare digitale cu costuri reduse si mai eficiente.

“In mod traditional, atunci cand un pacient are nevoie de o coroana, un dentist trebuie sa faca o matrita din dinte si sa modeleze o coroana temporara, apoi sa astepte ca laboratorul dentar sa faca una permanenta. Cu tehnologia CAD/CAM, toata aceasta asteptare se micsoreaza pentru ca zona din cavitatea bucala unde va fi inserat dintele este scanaat, aceasta imagine este apoi transmisa la o masina care fabrica coroana chiar in clinica. Cu o imprimanta 3D laboratoarele dentare elimina blocajul modelarii manuale, fiind o solutie pe care am implementat-o deja in clinica mea.” – dr. Sebastian Lupu, fondator Endo Learning.

Imprimantele 3D sunt, de asemenea, capabile sa produca mai rapid si mai precis modele ortodontice, ghiduri chirurgicale, retainere – sarcini care ar dura mai mult cu metodele traditionale. Acest lucru ajuta la imbunatatirea fluxurilor de lucru, la reducerea erorilor si a fortei de munca necesara, ceea ce in cele din urma ofera eficienta mai ridicata a costurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *