Vigilenta maxima la cumpararea martisoarelor: ANPC avertizeaza asupra pericolului contrafacerilor in sezonul cadourilor de primavara

Pe masura ce se apropie Martie, sarbatoarea Martisorului aduce bucurie si culoare, dar si un avertisment important de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC). Directorul general al ANPC, Paul Anghel, subliniaza necesitatea unei vigilente sporite in ceea ce priveste achizitionarea bijuteriilor oferite ca martisoare, intrucat contrafacerile constituie un pericol real in aceasta perioada.

Alegerea inteleapta a locului de cumparare

Paul Anghel evidentiaza importanta selectiei atente a locului de unde se achizitioneaza aceste bijuterii. Martisoarele sunt disponibile intr-o varietate de locatii, de la tarabe si supermarketuri, pana la magazine specializate si targuri de cadouri. Pentru bijuteriile fine, realizate din metale pretioase sau incrustate cu pietre semipretioase, recomandarea este sa se opteze pentru magazine autorizate, unde autenticitatea si calitatea sunt garantate.

Informarea si increderea in furnizor

Un aspect cheie in procesul de cumparare este informarea adecvata si increderea in furnizor. ANPC subliniaza importanta verificarii autorizatiei de operare cu metale pretioase, care ar trebui sa fie vizibil afisata in magazine. Aceasta autorizatie este un indiciu al fiabilitatii si conformitatii comerciantului cu reglementarile in vigoare.

Evitarea capcanelor contrafacerilor

Directorul ANPC avertizeaza asupra riscurilor asociate cu achizitia de martisoare din metale pretioase de la vanzatorii ambulanti sau din locuri neautorizate. Contrafacerile pot lua multe forme, de la imitatii care imita aspectul metalelor pretioase, la bijuterii cu cavitati umplute necorespunzator sau obiecte acoperite cu un strat subtire de metal pretios, care pot fi identificate doar prin analize specializate.

Certificatul de calitate si transparenta achizitiei

La cumparare, consumatorii trebuie sa solicite informatii detaliate despre produs, inclusiv un certificat de calitate care sa ofere detalii complete despre bijuterie, precum titlul metalului si natura pietrelor. De asemenea, este esential sa se obtina o factura fiscala sau un bon fiscal care sa ateste achizitia, precum si informatii despre garantia produsului si politica de returnare a comerciantului.

Expertiza ANPC si suportul pentru consumatori

ANPC dispune de laboratoare specializate si personal calificat pentru a analiza si expertiza obiectele din metale si pietre pretioase, oferind un nivel suplimentar de siguranta si incredere pentru consumatori. Acest suport tehnic este esential pentru garantarea calitatii si autenticitatii bijuteriilor achizitionate.

Importanta ambalajului si prezentarii

In final, Paul Anghel subliniaza si importanta ambalajului, care trebuie sa fie intact si curat, reflectand calitatea si grija pentru produsul achizitionat. Un ambalaj deteriorat poate fi un indiciu al neglijentei sau al unui produs de calitate inferioara.

Prin urmare, in pragul sarbatorii Martisorului, este esential ca cumparatorii sa fie bine informati si sa procedeze cu precautie, pentru a se bucura de frumusetea si simbolismul acestei traditii, evitand capcanele contrafacerilor si asigurandu-se ca achizitioneaza produse autentice si de calitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *