Val de canicula in Romania: cod galben emis pentru aproape toata tara. Ce trebuie sa stim despre temperaturile extreme de miercuri si joi

Dupa o primavara capricioasa, marcata de instabilitate atmosferica, ploi frecvente si temperaturi sub media sezonului, inceputul lunii iunie aduce o schimbare brusca in regimul termic al Romaniei. Administratia Nationala de Meteorologie a emis primul cod galben de canicula din aceasta vara, vizand aproape toate regiunile tarii pentru zilele de miercuri si joi.

Potrivit specialistilor ANM, valorile termice vor urca spre praguri extreme, cu maxime care, in unele zone din sud si vest, au atins deja 38–39 de grade Celsius la umbra. Este un semnal clar ca ne apropiem rapid de perioada celor mai severe fenomene estivale, iar autoritatile atrag atentia asupra riscurilor generate de disconfortul termic accentuat.

Ce inseamna cod galben de canicula

Codul galben emis de ANM semnaleaza temperaturi deosebit de ridicate pentru aceasta perioada a anului, cu disconfort termic accentuat, in special in zonele joase de campie si podis. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati, ceea ce inseamna ca organismul uman resimte temperaturi mult mai mari decat cele inregistrate de termometre.

Meteorologii avertizeaza ca acest val de caldura vine dupa o perioada relativ rece, ceea ce creste impactul fiziologic asupra populatiei. Corpul uman nu a avut timp sa se adapteze treptat, iar trecerea de la 18–20 de grade la aproape 40 in decurs de cateva zile solicita sistemele termoreglatoare la maximum.

Regiunile cele mai afectate

Potrivit prognozelor emise marti, sunt vizate de codul galben aproape toate judetele tarii, cu exceptia unor zone montane si nordice unde aerul mai rece inca persista. Cele mai afectate regiuni sunt:

  • Oltenia
  • Muntenia
  • Banatul
  • Crisana
  • sudul Moldovei

In orase precum Bucuresti, Craiova, Timisoara, Galati sau Braila, temperaturile resimtite pot trece cu usurinta de 40 de grade la nivelul asfaltului, mai ales in orele de varf.

Ce riscuri aduce canicula: sanatate, infrastructura, agricultura

Canicula nu este doar un disconfort trecator, ci poate deveni un risc real pentru sanatatea populatiei si pentru sistemele urbane si rurale. Iata care sunt principalele efecte asociate cu temperaturile extreme:

1. Probleme de sanatate

Insolatia si socul termic sunt cele mai grave forme de afectiune cauzate de expunerea prelungita la soare.

Deshidratarea severa poate aparea rapid in cazul copiilor, varstnicilor sau persoanelor cu boli cronice.

Agravarea afectiunilor cardiovasculare, respiratorii si renale, in special in mediul urban unde „efectul de insula de caldura” este mai pronuntat.

2. Presiune asupra infrastructurii

Cresterea consumului de electricitate din cauza utilizarii aparatelor de aer conditionat poate suprasolicita retelele de energie.

Avarii la transportul public sau deformari ale sinelor de cale ferata, cauzate de dilatarea metalului la temperaturi ridicate.

Degradarea drumurilor asfaltate expuse indelung la soare, in special acolo unde infrastructura este veche.

3. Impact agricol

Stresul termic asupra culturilor in faza de dezvoltare – in special porumb, floarea-soarelui si legume.

Reducerea productiei de lapte si carne in fermele zootehnice, unde animalele sunt afectate de temperaturile extreme.

Necesitatea unei irigatii intense, pe fondul evapotranspiratiei crescute, ceea ce pune presiune pe rezervele de apa.

Cum ne protejam in zilele caniculare

Ministerul Sanatatii, in colaborare cu autoritatile locale, a transmis deja recomandari clare pentru populatie in perioada de cod galben. Printre cele mai importante masuri:

  • Evitati deplasarile in aer liber intre orele 11:00 si 18:00, atunci cand soarele este cel mai puternic.
  • Consumati cel putin 2 litri de lichide pe zi, preferabil apa plata sau ceaiuri neindulcite.
  • Purtati haine lejere, deschise la culoare, din materiale naturale (bumbac, in).
  • Folositi protectie solara (palarii, ochelari, crema cu factor ridicat de protectie).
  • Nu lasati copiii, persoanele in varsta sau animalele de companie in masinile parcate, nici macar pentru perioade scurte.
  • Verificati periodic starea rudelor sau vecinilor vulnerabili – in special batrani singuri sau persoane cu dizabilitati.

Cod galben in iunie: o normalitate noua?

Valurile de caldura inregistrate din ce in ce mai devreme in calendar nu mai sunt o exceptie. Climatologii atrag atentia ca schimbarile climatice au mutat varfurile termice catre lunile mai si iunie, care in trecut erau considerate relativ blande. In ultimii ani, fenomenele extreme au devenit mai frecvente, mai intense si mai greu de prognozat.

Datele din ultimii ani arata ca Romania a avut in medie cu 25% mai multe zile de canicula fata de deceniile anterioare. Tendinta este in crestere si afecteaza atat orasele mari, cat si zonele rurale.

Un semnal de alarma, nu doar o prognoza meteo

Specialistii in clima considera acest prim cod galben din 2025 drept un avertisment serios: Romania intra intr-o vara care se anunta dificila, cu episoade frecvente de caldura extrema. Este momentul pentru autoritati sa isi reactiveze planurile de interventie in caz de canicula si pentru cetateni sa fie mai constienti de pericolele reale generate de temperaturile ridicate.

Ramane de vazut daca acest val de caldura este doar inceputul unei veri obisnuite sau daca urmeaza o perioada cu adevarat problematica pentru sanatatea publica, economie si viata de zi cu zi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *