Semnaleaza AFP, Uniunea Europeana urmeaza sa infiinteze o noua institutie extrajudiciara destinata solutionarii litigiilor intre utilizatorii unor platforme de social media precum Facebook, TikTok sau YouTube.
Pana la finalul acestui an, aceasta noua autoritate, denumita Centrul de Apeluri Europa (Appeals Center Europe), va incepe sa functioneze, oferind o solutie alternativa pentru utilizatorii care contesta deciziile platformelor digitale. Structura va avea sapte membri si va functiona independent, fiind finantata initial de consiliul de supraveghere al Meta, compania-mama a Facebook, care a infiintat aceasta entitate in 2020 pentru a gestiona moderarea continutului dupa mai multe scandaluri majore.
Centrul, comparat cu o curte de apel de AFP, va avea sediul in Dublin, fiind certificat de autoritatea media din Irlanda. Un aspect important este faptul ca va functiona independent de consiliul Meta, care are 20 de membri internationali, inclusiv jurnalisti, avocati, activisti pentru drepturile omului si fosti lideri politici.
Apelurile impotriva deciziilor platformelor sociale
Noua institutie va oferi utilizatorilor posibilitatea de a contesta decizii luate de marile platforme, cum ar fi inchiderea conturilor, eliminarea continutului, dar si reclamatiile pentru incitarea la ura, dezinformare sau hartuire online.
Thomas Hughes, viitorul sef al institutiei si fost director al consiliului de supraveghere al Meta, a explicat ca acest centru a fost conceput pentru a oferi utilizatorilor o cale rapida si accesibila de a face apel impotriva deciziilor platformelor, fara a fi necesar sa apeleze la sistemul judiciar traditional.
In conformitate cu reglementarile europene privind serviciile digitale (Digital Services Act – DSA), intrate in vigoare din februarie 2024, platformele mari de social media sunt obligate sa ofere utilizatorilor acces la o institutie extrajudiciara pentru solutionarea disputelor. DSA isi propune sa reglementeze mai strict modul in care platformele digitale gestioneaza continutul si interactiunile utilizatorilor, avand ca obiectiv protejarea acestora de abuzuri, dezinformare si alte activitati nocive.
Un pas important in echilibrarea puterii intre utilizatori si platforme
Conform lui Hughes, DSA ofera cadrul necesar pentru schimbarea raportului de putere dintre utilizatori, platforme si guverne, oferind persoanelor fizice posibilitatea de a contesta deciziile care privesc continutul lor sau accesul la continutul online. Astfel, utilizatorii vor avea un instrument suplimentar prin care isi pot apara drepturile, fara a fi nevoie sa recurga la instantele de judecata, care sunt adesea lente si costisitoare.
Un alt aspect semnificativ este planul de extindere treptata a jurisdictiei acestui Centru catre alte retele sociale, inclusiv platformele mai mici, pentru a acoperi cat mai multe cazuri. Aceasta initiativa vine ca raspuns la multiplele plangeri cu privire la moderarea inadecvata a continutului, fie prin cenzurarea anumitor opinii, fie prin tolerarea dezinformarii sau a discursului de ura.
Proceduri simplificate si costuri reduse
In mod concret, Centrul nu va inlocui instantele traditionale, ci va functiona ca o alternativa extrajudiciara, reducand complexitatea si durata proceselor legale. Astfel, pentru utilizatori, taxa de sesizare a Centrului va fi de doar cinci euro, iar aceasta suma va fi restituita daca acestia au castig de cauza. In cazul platformelor, taxa va fi de 100 de euro pentru fiecare dosar depus, iar in timp, centrul isi propune sa devina autonom din punct de vedere financiar, acoperindu-si costurile prin aceste taxe.
Problema continutului periculos si protectia minorilor
Retelele sociale precum Facebook, TikTok si YouTube se confrunta frecvent cu acuzatii de cenzurare nejustificata a opiniilor sau, din contra, de tolerare a continuturilor periculoase sau false. In special in contextul alegerilor si altor evenimente importante, aceste platforme sunt criticate pentru ca nu iau suficiente masuri impotriva dezinformarii, hartuirii sau promovarii violentei.
Recent, Comisia Europeana si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu promovarea unor continuturi „nocive” pe platformele sociale precum YouTube, TikTok si Snapchat, subliniind nevoia de protectie sporita a utilizatorilor, in special a minorilor.
Prin crearea Centrului de Apeluri Europa, Uniunea Europeana face un pas important spre imbunatatirea echilibrului dintre utilizatori si marile platforme digitale. In contextul in care litigiile legate de moderarea continutului devin din ce in ce mai frecvente, aceasta institutie extrajudiciara vine ca o solutie rapida si eficienta pentru a rezolva disputele intr-o maniera accesibila. Ramane de vazut daca aceasta initiativa va reusi sa aduca un plus de transparenta si echitate in gestionarea continutului online.