X inchide

Sunt retinoizii cel mai bun prieten al pielii tale?

Retinolul si alti retinoizi sunt recunoscuti pe scara larga drept unii dintre cei mai buni agenti anti-imbatranire disponibili – si dintr-un motiv intemeiat. Exista o multime de cercetari care sustin capacitatea acestor derivati ai vitaminei A de a reduce semnele imbatranirii, inclusiv linii fine, riduri, daune provocate de soare si pierderea fermitatii. Dupa utilizare, retinoizii lucreaza la nivel celular pentru a neutraliza radicalii liberi si pentru a creste productia de colagen, elastina si acid hialuronic adanc in piele.

De asemenea, contribuie la cresterea fluctuatiei celulelor pielii de la suprafata, scad tendinta ca uleiul si murdaria sa infunde porii si sa estompeze petele intunecate si hiperpigmentarii. Inainte de a citi acest articol, accesati casino.netbet.ro si distrati-va!Doriti sa adaugati un retinoid la regimul de ingrijire a pielii? Inainte de a face acest lucru, este important sa intelegeti putin despre stiinta din spatele retinoizilor. Pielea noastra poate folosi doar forma activa a vitaminei A, adica acidul retinoic.

Prin urmare, enzimele din pielea noastra trebuie sa transforme retinoizii tipici, cum ar fi retinolul in acid retinoic, inainte de a putea profita de beneficiile sale. In general, retinoizii mai blande trebuie sa treaca printr-un proces de conversie mai lung, in timp ce retinoizii mai puternici sunt transformati rapid in acid retinoic. Datorita acestui proces de conversie mai lung, retinoizii usori sunt de obicei mai potriviti pentru incepatorii cu piele sensibila si retinol, deoarece provoaca mai putina iritatie (ganditi-va la roseata si peeling).

Avand in vedere acest lucru, continuati sa derulati pentru o defalcare a celor mai frecvente retinoide pe care le veti intalni in produsele de ingrijire a pielii – de la cele mai usoare la cele mai eficiente.

1. Bakuchiol
Bakuchiol este un extract de plante care este adesea asociat cu retinoizi datorita efectului sau asemanator retinolului, dar nu este un adevarat retinoid. Sa demonstrat ca bakuchiolul ajuta la reducerea decolorarii, a liniilor si a altor semne ale imbatranirii, cum ar fi retinolul, dar fara iritatii.

2. Palmitat de retinil
Palmitatul de retinil este unul dintre cele mai usoare retinoide disponibile, facandu-l o alegere excelenta pentru pielea sensibila. S-a dovedit a fi un puternic antioxidant care creste productia de colagen si ataca daunele provocate de soare.

3. Propionat de retinil
Propionatul de retinil este un retinoid pe partea usoara care, potrivit dermatologilor si expertilor in ingrijirea pielii, s-a dovedit ca reduce aspectul ridurilor si al hiperpigmentarii. Nu este inca la fel de popular in ingrijirea pielii ca palmitatul de retinil, dar poate fi si mai eficient.

4. Retinol
Retinolul (cunoscut si sub numele de vitamina A pura) este considerat a fi cel mai puternic retinoid disponibil fara prescriptie medicala. Vine in concentratii cuprinse intre 0,01% si 1%. Retinolul poate fi mai putin eficient decat retinoizii eliberati pe baza de prescriptie medicala, dar este standardul de aur pentru produsele de ingrijire a pielii antiaging. Daca sunteti nou in retinol, incepeti cu un ser sau o crema cu rezistenta redusa (0,1% sau mai putin) pentru a vedea cum reactioneaza pielea.

5. Retinaldehida (cunoscuta si sub numele de retinala)
Retinaldehida (cunoscuta si sub numele de retinala) este un precursor direct al acidului retinoic, deci este un pas peste retinol in ceea ce priveste eficacitatea. Ca si in cazul retinolului, beneficiile includ riduri mai putin vizibile si o piele mai fina si mai ferma. Este considerat util in special daca suferiti de acnee datorita efectelor sale antibacteriene.

6. Retinil retinoat
Retinil retinoatul face parte dintr-o noua generatie de retinoizi despre care se crede ca sunt la fel de eficiente ca retinolul, dar mai putin iritante. Datele stiintifice sunt limitate, dar studiile arata capacitatea de a netezi liniile, de a accelera sinteza colagenului si de a combate acneea.

7. Retinoat de hidroxipinacolona
Retinoatul de hidroxipinacolona, ca si retinatul de retinat, este un retinoid de generatie urmatoare, uneori denumit „retinoid activ”. Cercetarile efectuate pana in prezent sustin capacitatea sa de a trata ridurile, deteriorarea soarelui si petele intunecate cu mai putina iritatie decat retinolul.

8. Adapalene (Differin)
Adapalene, cunoscuta si sub numele de Differin, era disponibila numai pe baza de prescriptie medicala, dar concentratii de 0,1% sunt acum disponibile la vanzare in Statele Unite. Este deosebit de eficient pentru acnee, deoarece reduce inflamatia si previne infundarea porilor.

9. Tretinoin
Tretinoina este un retinoid pe baza de reteta, cunoscut si sub numele de Retin-A. Este acid retinoic pur, deci nu trebuie sa treaca printr-un proces de conversie pentru a lucra pe piele. Din pacate, este, de asemenea, puternic – efectele secundare pot include iritatii, roseata, uscaciune si peeling.

10. Tazaroten
Tazarotenul este un retinoid pe baza de reteta, cunoscut si sub numele de Tazorac. Considerat unul dintre cei mai puternici retinoizi tipici de pe piata, este adesea prescris pentru acnee severa si psoriazis.
Indiferent de retinoidul pe care il alegeti, retineti ca si cele mai usoare pot provoca o anumita iritare. Daca sunteti nou in retinoizi, incepeti sa le utilizati o data sau de doua ori pe saptamana si cresteti in greutate incet de acolo. Cel mai bine este sa le utilizati noaptea si sa utilizati factorul de protectie solara in banda larga in timpul zilei, deoarece retinoizii pot creste sensibilitatea la lumina soarelui. Ca intotdeauna, cand aveti dubii – discutati cu dermatologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *