Sosul tartar- simplu de preparat si usor de asezonat

Sosul tartar nu este greu de facut si se consuma de obicei alaturi de diverse preparate din peste la cuptor sau la gratar. Are un gust acrisor si foarte bun. Pentru acest sos ai nevoie de doar cateva ingrediente iar daca il prepari in casa este cu siguranta mult mai apetisant decat cel de cumparat. Sosul tartar din comert contine mai mult sodiu si zahar, de aceea cel pregatit de tine va fi mult mai sanatos si va avea un plus de savoare.

Sosul tartar are la baza maioneza, muraturi sau castraveti tocati, ceapa, dar si capere si patrunjel proaspat sau marar. Ierburile ii ofera acea nuanta de aroma si un gust minunat.Se serveste deseori cu fructe de mare, peste si cartofii prajiti si este foarte iubit atat de copii cat si de adulti. Este un sos foarte bun atat pentru un pui prajit dar si pentru burgeri.

Acesta este un sos rece, care nu necesita fierbere. Poti imbunatati gustul sosului tartar cu alte ierburi preferate si poti adauga suc de lamaie sau masline.Poti face o maioneza din galbenus, mustar sau otet si ulei sau pot folosi aioli facut din ulei de măsline si usturoi apoi adaugi restul ingredientelor.  In Anglia se folosesc foarte mult caperele si castravetii la acest sos iar in America se pun muraturi de marar tocate si ceapa, sau masline tocate si mustar.  Retetele difera in functie de culturi.

Sosul tartar provine din Franta si este foarte apreciat datorita texturii sale cremoase si gustului usor picant. Este cel mai bun sos pentru peste sau fructe de mare A fost folosit in bucataria europeana in urma cu peste 200 de ani  si inca se mai foloseste cu mare succes in asezonarea diferitelor preparate.

Hellman’s a fost cel care a introdus sosul tartar in borcane si a aparut in comert incepand cu anii 1920. Ssosul Hellman’s, are baza din maioneza dar exista si alte versiuni putin mai sofisticate care sunt facute din smantana sau branza proaspata.

Iata care sunt ingredientele necesare:

  • 1 cana de maioneza
  • 1/2 cana de castraveti murati cu marar tocati
  • 1 lingurita de capere, tocate
  • 2 lingurite de mustar Dijon
  • 2 lingurite de salote tocate
  • 2 linguri de ceapa verde tocata
  • 2 lingurite de suc de lamaie
  • 6 picaturi de sos Tabasco,
  • sare si piper

Mod de preparare :

Amesteca maioneza cu muraturile tocate, pune caperele, mustarul, salona, ceapa si sucul de lamaie iar la final adauga Tabasco, sare si pier dupa gust.

Consuma-l alaturi de legume crocante, conopida, broccoli, dovlecel, cartofi, morcov sau cu preparate din carne, cum ar fi : frigarui de pui, peste, nuggets, paneuri sau saramuri. Sosul tartar se potriveste foarte bine si cu sandvisuri cu pui, vegetariene, cu sunca si alte mezeluri dar si cu cartofi aurii si snitel de pui crocant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *