Retete culinare apetisante-sarmalute de post cu orez si nuca in foi de vita

Odata cu venirea primaverii suntem tentati sa incercam tot felul de retete in care sa integram primele verdeturi aparute iar daca suntem in perioada de post avem un motiv in plus de a face aceste sarmalute in foi de vita.Chiar daca nu ati mai gustat pana acum aceasta combinatie merita sa incercati pentru ca sunt absolut delicioase.

In plus, se prepara usor , au putine calorii siar dintr-o portie iasa destule pentru a satura atat familia cat si prietenii.Daca nu aveti frunze proaspete se pot folosi atat frunze de vita-de-vie la borcan sau conservate. Amestecul de nuci, naut, orez si condimente este extrem de satios.

Daca toate aceste ingrediente sunt pe placul tau atunci  siguranta gustul o sa te incante si o sa iti doresti sa mai faci si alta data  aceasta reteta de sarmalute. De ce sa nu te bucuri de gustul lor apetisant si in alta perioada a anului, nu doar in cea de post ?

Iata care sunt ingredientele necesare si cum se prepara.

Ingrediente:

  • 40 de frunze de vita-de-vie (proaspete, conservate sau la borcan)
  • 1 cana de orez pentru sarmale,
  • jumatate de cana de naut fiert
  • o mana de miez de nuca macinat
  • 3 linguri de ulei de masline
  • 1 ceapa alba medie, tocata cat mai mărunt
  • 2 catei de usturoi
  • 1 praf de scortisoara
  • 1 praf de curry (optional)
  • sare si piper dupa gust
  • zeama de la o lamaie
  • 3 cani cu apa
  • 2 rosii proaspete, taiate mărunt
  • 2-3 frunze de menta proaspata

Mod de preparare:

Des pune o tigaie la foc si se caleste ceapa taiata marunt in uleiul încins. Apoi se adauga usturoiul, curry, scortisoara, nautul, nuca macinata, orezul si menta. Se amesteca bine cu o lingura de lemn pana se combina frumos toate aromele. Se adauga 1 cana cu apa si se lasa la fiert pana ce se patrunde orezul si scade toata apa.

Se condimenteaza compozitia cu sare si piper dupa gust si se pune la racit. Intre timp se oparesc frunzele de vita-de-vie in apa fiarta timp de 2 minute.Apoi incepeti sa rulati atent sarmalutele, punand in mijlocul fiecarei foi de vita cate o lingura de umplutura. Asezati-le atent intr-o oala de lut, pe fundul careia ati pus cate un pic de ulei de masline si ati aranjat cateva frunze de vita pentru a-si păstra aroma. Apoi se amesteca zeama de lamaie cu apa si cu rosiile si se toarna peste sarmale.

La final, acoperiti totul cu cateva frunze de vita-de-vie si apoi puneti capacul. Dati totul la cuptor preincalzit la 170 de grade Celsius, pentru o ra maxim 2. Verificati dupa o ora continutul pentru ca s-ar putea sa fiarba mai repede decat va asteptati. De asemenea, le puteti fierbe si pe aragaz, dar la foc mic.

Consumati-le alaturi de mamaliga si smantana. Pofta buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *