Posibila impozitare progresiva pentru Pilonul II de pensii

Viitorul Pilonului II de pensii se confrunta cu o schimbare legislativa care ar putea introduce un impozit progresiv, cu rate de pana la 20%. Aceasta posibila modificare vine dupa ce initiativa de „nationalizare” a fost oprita in septembrie.

De la inceputul anului 2024, o neclaritate in Codul Fiscal ar putea duce la o impozitare gresita a pensiilor private, comparandu-le eronat cu „pensiile speciale”. In mod curent, impozitul aplicat Pilonului II este de 10%, identic cu cel al sistemului public.

Organismul reprezentativ al fondurilor de pensii private avertizeaza ca, daca nu se clarifica aceasta ambiguitate, contribuabilii ar putea fi nevoiti sa plateasca taxe majorate, ceea ce ar putea avea un efect negativ asupra economiilor lor de pensie.

In urma reactiilor si demersurilor Asociatiei, o interventie legislativa este solicitata pentru a evita aplicarea unor astfel de rate progresive. Este esentiala o modificare urgenta a Codului Fiscal pentru a distinge clar principiile contributive ale pensiilor private de cele necontributive ale pensiilor de serviciu.

In ciuda incercarilor anterioare de modificare a sistemului, inclusiv sugestia controversata de nationalizare care a starnit ample discutii in septembrie, prevederile cu privire la optarea individuala si scrisa a contributorilor au fost eliminate din textul final al legii. Aceasta decizie a diminuat temerile imediate, insa incertitudinile fiscale raman un subiect fierbinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *