Panica in Santorini: Cutremurele declanseaza un exod masiv de turisti si localnici

Insula Santorini, una dintre cele mai populare destinatii turistice din lume, se confrunta cu o situatie alarmanta. Un val de cutremure subacvatice a determinat autoritatile sa intre in alerta maxima, iar localnicii si turistii sa fuga in numar mare de teama unui dezastru iminent. Atmosfera este una tensionata, iar masurile de precautie impuse reflecta gravitatea evenimentului.

Cutremure in serie: Un fenomen seismic ingrijorator

In ultimele zile, Santorini a fost zguduit de peste 200 de cutremure submarine, majoritatea avand epicentrul intre Santorini si insula Amorgos. Duminica noaptea, seria de seisme a continuat, iar oamenii, speriati de intensitatea si frecventa lor, au dormit sub cerul liber sau in masini, de teama ca locuintele nu vor rezista.

Cel mai puternic cutremur, cu magnitudinea de 4.8 pe scara Richter, a fost inregistrat luni la ora 14:17 (ora locala). Acesta a fost urmat de alunecari de teren si caderi de roci in diverse zone ale insulei. Expertii in seismologie avertizeaza ca aceasta ar putea fi doar o faza premergatoare unui cutremur si mai puternic.

Evacuare in masa: Oamenii parasesc Santorini pe calea aerului si maritima

Din cauza riscurilor tot mai mari, turistii si localnicii s-au grabit sa paraseasca insula. Aegean Airlines, compania nationala aeriana a Greciei, a anuntat ca a dublat numarul de curse intre Atena si Santorini pentru urmatoarele doua zile. Cu toate acestea, cererea a fost atat de mare incat biletele s-au vandut in cateva secunde, potrivit agentilor de turism locali.

De asemenea, companiile de transport maritim au suplimentat cursele cu feribotul pentru a face fata cererii uriase. Portul insulei a fost asaltat de oameni care incercau sa gaseasca un loc pe vapoarele care parasesc Santorini.

„Suntem intr-o situatie de urgenta, iar oamenii fac tot posibilul sa plece. Cererea de bilete a explodat,” a declarat un oficial din industria turismului, conform The Guardian.

Expertii avertizeaza: „Toate scenariile sunt posibile”

Seismologii monitorizeaza indeaproape situatia, iar unii dintre ei sustin ca o falie tectonica activa din regiune ar putea genera un cutremur major, posibil peste magnitudinea 6.

Dr. Gerassimos Papadopoulos, unul dintre cei mai cunoscuti seismologi greci, a explicat intr-o postare online:
„Numarul cutremurelor a crescut, magnitudinile lor sunt din ce in ce mai mari, iar epicentrele s-au mutat spre nord-est. Nivelul de risc a crescut considerabil.”

Speculatiile privind o posibila eruptie vulcanica au inceput sa circule rapid, insa Papadopoulos a dorit sa clarifice situatia, precizand ca aceste cutremure au o origine tectonica, nu vulcanica.

Profesorul Manolis Skordylis a confirmat aceasta teorie, adaugand intr-un interviu radiofonic:
„Nu am avut inca cutremurul principal, ceea ce ne face sa credem ca un eveniment seismic mai puternic este posibil in urmatoarele zile.”

Masuri de precautie: Scoli inchise si avertizari de tsunami

Autoritatile grecesti au luat masuri imediate pentru protectia populatiei. Ministerul Protectiei Civile a ordonat inchiderea scolilor din Santorini si de pe insulele invecinate, precum Ios, Anafi si Amorgos, cel putin pana vineri. De asemenea, locuitorilor li s-a recomandat sa evite cladirile vechi, zonele aglomerate si, mai ales, apropierea de linia tarmului.

Seismologii au emis si un avertisment privind posibilitatea producerii unui tsunami. In cazul unui astfel de eveniment, locuitorii au fost sfatuiti sa se refugieze in zonele inalte din interiorul insulei.

Fortele de interventie mobilizate in Santorini

Echipe de interventie rapida, inclusiv forte speciale, unitati de salvare si operatori de drone, au fost trimise pe insula pentru a ajuta la gestionarea situatiei. Luni, mai multe echipaje de medici de urgenta s-au alaturat echipelor deja prezente pe insula. Oficialii guvernamentali nu exclud posibilitatea de a mobiliza si armata, daca situatia se agraveaza.

In cazul producerii unui tsunami sau a unui cutremur devastator, autoritatile au stabilit un punct central de adunare intr-un teren de baschet din apropierea spitalului principal al insulei. Aici au fost deja amplasate corturi si echipamente de prim-ajutor pentru a veni in sprijinul populatiei.

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a facut un apel public la calm:
„Suntem in fata unui fenomen geologic foarte intens. Rog locuitorii sa ramana calmi si sa respecte recomandarile Ministerului Protectiei Civile.”

Context istoric: Santorini, o zona seismica activa

Grecia este situata intr-o regiune cu activitate seismica ridicata, iar cutremurele sunt fenomene frecvente. Zona din jurul insulei Santorini este una dintre cele mai active din punct de vedere geologic din intreaga Mediterana.

Cea mai puternica miscare seismica din istoria recenta a regiunii a avut loc in 1956, cand un cutremur cu magnitudinea de 7.7 a lovit Santorini si Amorgos. Acesta a provocat un tsunami devastator, soldandu-se cu 53 de morti, sute de raniti si pagube materiale fara precedent.

In ciuda riscurilor, insula Santorini a devenit una dintre cele mai vizitate destinatii turistice din Europa, atragand anul trecut aproximativ 3.5 milioane de turisti.

Acum, insa, amenintarea unui nou dezastru natural pune in pericol atat siguranta locuitorilor, cat si viitorul turistic al insulei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *