X inchide

O imagine unica a unui fenomen meteo rar intalnit in Muntii Fagaras

Fenomenele meteo deosebite nu sunt des fotografiate din cauza faptului ca apar in mod neasteptat si de multe ori ne iau prin surprindere. Totusi, se intampla uneori sa fie surprinse inopinant de catre cei care se afla la fata locului. Asa s-a intamplat si in cazul acestui fenomen foarte rar, ce poarta denumirea de Efectul Gloria.

Chiar daca la prima vedere pare a fi o imagine ireală, te surprinde prin claritatea sa dar si prin raritatea cu care este evidentiata. Aceasta fotografie a fost făcută de catre fotograful Dani Ursache și se regaseste bineinteles pe profilul Dany Photography. Daca esti curios sa vezi si tu aceasta imagine absolut uimitoare acceseaza-i profilul si satisfa-ti curiozitatea.

Zona in care s-a fotografiat acest eveniment este cea din apropierea Lacului Avrig, aflat la o altitudine de 2011 metri, în partea vestica a muntilor Făgăraș. Acest fenomen meteo a starnit in jur de 1.000 de reacții in timp ce peste 100 de persoane au ales sa redistribuie fotografia pentru a transmite mai departe aceasta informatie.

Efectul Gloria mai este cunoscut si sub denumirea de „Spectru montan” ori „Spectru Brocken”. Mai bine zis, este vorba despre o iluzie optică, un fenomen meteorologic care are loc doar în vârful unui munte sau al unui deal, care este pozitionat în direcția opusă soarelui. In acest fel, acel masiv are ca fundal de proiecție un nor cu vapori de apă sau ceața, ceea ce confera unicitate fenomenului. Atunci cand cercul luminos care înconjoară umbra apare in diferite culori ca si cum ar fi un curcubeu, apare fenomenul denumit „Gloria”. Este un moment de glorie care se ridica triumfatoare deasupra muntelui si uimeste prin unicitatea sa.

Numele de spectrul Brocken provine de la vârful cel mai mare al lanțului muntos german Harz, Brocken. Exact in acea zona a fost surprins pentru prima data acest fenomen meteorologic, fiins observat și descris din punct de vedere științific de catre naturalistul Johann Silberschlag, în anul 1780.Conditiile care stau la baza formării fenomenului fac referire la refracția și dispersia luminii atunci când soarele, proiectează umbra muntelui pe un nor sau pe ceata iar norul respectiv pare ca este format doar din picaturi de apa.

Efectul Gloria  sau spectrul Brocken este fenomenul in care, umbra unor obiecte sau chiar persoane poate fi proiectata pe un nor sau o zona cu ceata. Aceasta imagine pare ca iti taie respiratia prin maretia cu care apare pe cer. Daca acea umbra este marita se poate observa ca acel obiect sau masiv muntos apare uneori pozitionat la apus alteori la rasarit intre soare si nor.Este un fenomen foarte rar intalnit care starneste curiozitatea necunoscatorilor dar si interesul expertilor in domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *