O diversitate de idei in care poti integra telina in retete

Telina este o legume foarte aromata, care da un gust foarte bun mancarii. Cu radacina poti face diferite sosuri si piureuri dar o poti folosi cu incredere si in diferite ciorbite. Frunzele de telina se folosesc de asemenea intr-o multime de preparate dar in special la ciorbe.In timp ce unii oameni nu prefera aceasta leguma, datorita aromei intense, usor intepatoare, altii o adora fie ca este fiarta, prăjita sau cruda.  Telina este o leguma de baza entru o multime de mancaruri si contine foarte multe vitamine.

Alege intotdeauna telina mai ferma, care are tulpini uniforme si frunze proaspete. Aceasta rezista foarte bine in frigider, pentru mai multe saptamani dar poate fi si congelata, pentru cateva luni. Atunci cand faci supa sau ciorba de legume, carne sau peste, telina nu poate lipsi din aceste preparate. Telina nu coloreaza in nici un fel mancarea si poate fi lasata la gatit chiar si pentru mai multe ore, pentru ca are o textura rezistenta.

Foloseste tulpinile principale pentru a obtine un plus de aroma si taie-le in bucati mai mari. Telina da un gust foarte bun in tocanita de carne sau in mancarea de cartofi, mazare sau fasole. Este esential sa inabusi telina odata cu ceapa, morcovul si ardeiul gras, pentru a obtine un plus de savoare.

Poti gati telina la cuptor. O tai felii subtiri pentru a se gratina frumos si faci un sos de smantana, branza si oua, pe care il pui deasupra si pui totul la cuptor.  Deseori telina este folosita la diferite garnituri, pentru a asezona fripturile la cuptor. Pentru sos, ai nevoie pe langa telina si de alte legume cum ar fi : cartofi, morcov, ardei gras, gulie sau alte legume preferate de tine.

Poti face si ratatouille, un preparat foarte indragit in special de vegetarieni, pentru ca este un ghiveci de legume absolut delicios.  Cruditatile crocante ocupa un loc foarte important la bufet. Tijele de telina se pot servi cu un humus cremos. Telina cu struguri si cuburi de cascaval este o gustare rapida care iti tine foarte bine de foame.

Poti face rapid si o salata de cruditati, in care telina sa fie vedeta. Aceasta se regaseste si in salata Coleslaw clasica, care poate fi servita alaturi de orice fel de carne.Poti face de asemenea si un  smoothie delicios pentru un mic dejun plin de vitamine. Daca vrei sa faci un preparat principal, atunci prajeste telina, pe o parte si alte si serveste-o alaturi de un sos delicios si chiftele marinate.

Tijele de  telina reprezinta un ingredient  de baza in sosurile de paste, in special pentru cele bolognese. Un alt preparat rapid pentru dimineata sau seara poate fi o telina taiata felii subtiri, care sunt apoi prajite si acoperite cu un pane delicios. Telina se foloseste si in orezul gatit in stil chinezesc. Prajeste inainte telina si legumele si apoi adauga orez sau carne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *