Ministrul Muncii: „Nicio pensie nu va scadea in urma recalcularii”

Simona Bucura Oprescu, actualul Ministru al Muncii, a facut o serie de precizari importante privind recalcularea pensiilor, asigurand populatia ca nicio pensie nu va scadea in urma acestui proces, chiar daca valorile indicate de recalculare ar putea sugera o scadere. Subiectul recalcularii pensiilor este unul de maxim interes pentru milioane de pensionari, iar declaratiile oficialului vin sa linisteasca o parte din temerile generate de modificarile legislative recente.

Asigurari pentru pensionari: Valoarea pensiei nu va scadea dupa recalculare

Simona Bucura Oprescu a clarificat ca, in cazul in care recalcularea indica o valoare mai mica decat pensia primita pana acum, pensionarii vor ramane cu pensia mai avantajoasa. „Daca in decizia de recalculare punctajul rezultat indica o valoare mai mica decat pensia pe care ati primit-o in luna august, veti ramane cu pensia din august,” a declarat aceasta.

Practic, Ministerul Muncii doreste sa ofere siguranta pensionarilor ca nu vor avea de suferit financiar in urma schimbarilor legislative. Casa Nationala de Pensii va respecta prevederile legii nr. 360/2023, care garanteaza pastrarea valorii mai avantajoase a pensiei.

Confirmari oficiale de la Ministerul Muncii si Casa Nationala de Pensii

Pentru a elimina orice dubiu, pensionarii vor primi in perioada urmatoare o confirmare oficiala care atesta ca pensia lor nu va scadea in urma recalcularii. Aceasta confirmare va veni atat din partea Ministerului Muncii, cat si de la Casa Nationala de Pensii Publice. „Cea mai buna confirmare va fi cuponul de pensie aferent lunii septembrie,” a subliniat ministrul.

Aceasta masura este menita sa reduca ingrijorarile in randul pensionarilor, mai ales in contextul in care recalcularea pensiilor a fost un subiect intens dezbatut si adesea neclar pentru multi beneficiari.

Situatii specifice: Cine va avea pensia mentinuta la valoarea actuala

Ministrul a detaliat si categoriile de pensionari care, desi recalcularea ar putea indica o valoare mai mica a pensiei, vor ramane cu aceeasi suma ca si pana acum. Un exemplu este cel al beneficiarilor de indemnizatie sociala minima, care, conform noilor reglementari, nu poate scadea sub 1.281 de lei. Acesti pensionari vor continua sa primeasca aceasta suma minima garantata, chiar daca recalcularea ar arata o valoare mai mica.

De asemenea, exista o categorie de pensionari care au beneficiat anterior de avantaje suplimentare, avand pensii mai mari decat alti pensionari cu contributii similare. Acestia isi vor pastra avantajul, desi, odata cu recalcularea, nu vor mai primi o crestere a pensiei. Este o masura prin care se doreste mentinerea echitatii intre pensionari si ajustarea disproportiilor existente in sistem.

700.000 de pensionari cu pensii nemodificate

Un alt aspect important subliniat de ministrul Muncii este faptul ca aproximativ 700.000 de pensionari nu vor avea pensia majorata in urma recalcularii. Acesti pensionari se afla in situatii speciale, fie pentru ca au avut perioade de contributivitate reduse, fie pentru ca au beneficiat de reglementari anterioare care le-au oferit un avantaj in raport cu contributiile platite.

Noua lege a pensiilor urmareste un echilibru intre contributii si beneficii, astfel incat pentru aceeasi munca si contributii, pensiile sa fie egale. Aceasta recalculare aduce astfel un nivel de echitate in sistemul de pensii, ajustand discrepantele existente intre diferitele categorii de pensionari.

Cresteri pentru pensionarii cu pensii minime sociale

In contrast cu cei ale caror pensii raman neschimbate, exista si o categorie de pensionari care vor beneficia de cresteri semnificative. Peste 90.000 de pensionari care primesc pensii minime sociale vor vedea o imbunatatire a veniturilor in urma recalcularii. Conform noilor reglementari, acestia vor primi mai multi bani, ca parte a unui efort mai larg de a asigura un nivel minim de trai pentru toti pensionarii.

Reforma sistemului de pensii: Un pas catre sustenabilitate

Noua lege a pensiilor introduce, de asemenea, mecanisme care garanteaza o crestere sustenabila a pensiilor pe termen lung, fara a genera dezechilibre bugetare. Este important de mentionat eliminarea pragului de 9,4% din PIB pentru cheltuielile cu pensiile, care risca sa blocheze majorarile de pensii pana in 2070. Aceasta reforma aduce stabilitate sistemului, dar si siguranta pensionarilor ca veniturile lor vor continua sa creasca pe masura ce economia permite acest lucru.

O medie de crestere de peste 26% a pensiilor

In ansamblu, recalcularea pensiilor aduce o crestere medie de 26,65%, ceea ce inseamna o majorare cumulata de peste 40% pentru anul 2024. Aceasta este una dintre cele mai importante cresteri din ultimii ani, menita sa compenseze inflatia si sa ofere pensionarilor o putere de cumparare mai mare.

Desi au existat si critici cu privire la noul sistem de calcul, ministrul Muncii se arata increzatoare ca, odata ce pensionarii vor primi sumele majorate in septembrie, vor recunoaste beneficiile aduse de noua lege. Este de asteptat ca acest proces de recalculare sa aduca un echilibru si o mai mare transparenta in modul in care sunt distribuite pensiile in Romania.

Simona Bucura Oprescu a incheiat prin a exprima speranta ca vocea pensionarilor multumiti va fi auzita la fel de puternic ca si cea a celor care sunt sceptici sau nemultumiti de schimbarile legislative recente.

Sursa foto: Digi24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *