Vita de vie se cultiva inca din cele mai vechi timpuri, pentru proprietatile miraculoase ale strugurilor. Taierea vitei de vie este o procedura esentiala si complexa totodata, pentru a obtine o recolta de bogata.
Vita de vie face parte din familia Vitaceae, originare din zona temperata de nord. Unele soiuri de struguri sunt consumate ca fructe de masa, uscate pentru a produce stafide sau zdrobite pentru a face suc de struguri sau vin. Vita-de-vie este o planta lemnoasa, cataratoare iar daca nu este taiata poate ajunge la o inaltime de 17 m sau mai mult.
Frunzele sunt comestibile, florile mici verzui, dispuse in ciorchini, care variaza in culoare de la aproape negru la verde sau chiar rosiatic. Cultura vitei-de-vie este aproape la fel de veche ca si civilizatia. Productia de struguri dateaza inca din anul 2400 i.Hr. Conform Bibliei, Noe a plantat o vie iar pe vremea lui Homer, se consuma deja vinul din struguri. Vitis vinifera, specia cel mai des folosita in vinificatie, a fost cultivata cu succes in Lumea Veche de mii de ani.
Frunzele de struguri, tulpinile si semintele vitei de vie fosilizate au fost dezgropate din depozitele neogene si paleogene, in urma cu 2,6 milioane de ani in urma. Viticultura dateaza din Antichitate
Vita-de-vie are nevoie de veri lungi, uscate, calde si ierni racoroase pentru o dezvoltare optima. Conditiile meteo severe o influenteaza negativ iar ingheturile de primavara pot ucide lastarii si ciorchinii. Strugurii sunt adaptati la o gama larga de soluri calcaroase sau nisipoase. Soiurile de struguri sunt inmultite cu butasi sau altoi.
Butasii sunt de obicei cultivati timp de un an intr-o pepiniera pentru a dezvolta radacini. Altoirea consta din alipirea unui segment dintr-o tulpină dintr-un soi roditor pe un butas de portaltoi. Punctul de unire trebuie sa fie situat cu mult deasupra nivelului solului pentru a preveni producerea de radacini.
Vita-de-vie se poate taia toamna si primavara. Toamna, taierea se face in lunile octombrie- noiembrie, cand planta intra in repaus vegetativ. Primavara, vita se taie dupa ce a trecut pericolul de inghet, in lunile martie-aprilie. Taierea corecta a vitei este esentiala pentru a obtine forma dorita si o recolta satisfacatoare. Taierea vitei a fost invatata din generatie in generatie deoarece este o operatiune importanta in ceea ce priveste ingrijirea acestei plante, determinand in mare masura nu numai calitatea fructelor, ci si calitatea vitei de anul urmator.
La taierea anuala, se indeparteaza aproape toate ramurile crescute. Taierea pentru regenerare se face la plantatiile batrane, pentru ca in timp, devin ineficiente. Aceasta presupune ajustarea butucilor, pentru a spori din nou productivitatea. Taierea de rodire contribuie in mod semnificativ la procesele de crestere si fructificare a vitei-de-vie. Obiectivul principal al acestui tip de taiere este obtinerea unei productii bune, din punct de vedere calitativ si cantitativ.
Folositi o foarfeca de vie bine ascutita si indepartati toate crengile bolnave si uscate. Scurtarea coardelor de un an se face deasupra primului mugure. Taiati crengile principale la lungimea dorita, pentru a ramane suficienti muguri pentru a forma noi crengi. Curatati zonele taiate pentru a evita raspandirea bolilor sau a daunatorilor.