Turnul Chindiei este o emblema reprezintativa a orasului Targoviste si este parte din ansamblul de monumente Curtea Domneasca. Acesta dateaza de peste cinci secole insa nu se stie exact cand a fost construit. Istoricii sustin ca cel mai probabil a aparut din vremea lui Vlad Tepes.
Turnul Chindiei a fost zidit peste pridvorul paraclisului din vremea lui Mircea cel Batran. Construirea unui astfel de turn avea rol de aparare in caz de asediu. Acesta era folosit ca punct de observatie si de paza asupra curtii domnesti. In secolele XV-XVII turnul a fost locul de inchisoare a Curtii domnesti. Turnul Chindiei incepe sa devina cunoscut abia mai tarziu, in 1595, cand italianul Giuseppe Piscullo da Melfi vizita orasul Tragoviste.
Acesta a ramans surprins sa vada la Curtea Domneasca un turn maiestuos cu patru turnulete deasupra. Numele de Turnul Chindiei provine de la faptul ca la asfintitul soarelui – adica la chindie – se dadeau semnale pentru intreruperea circulatiei oamenilor pe timpul noptii. Noaptea era interzisa intrarea sau iesirea din oras iar oamenii nu aveau voie sa faca focuri in aer liber care ar fi facut vizibil orasul de la distanta.
Turnul a fost ridicat peste pridvorul bisericii-paraclis construita de Mircea cel Batran. Dat fiind faptul ca nu exista dovezi clare despre mormantul lui Vlad Tepes, istoricii sustin ca trupul domnitorului s-ar afla sub Turnul Chindiei. Acest lucru se bazeaza pe teoria care spune ca Vlad Tepes si-a trait o mare parte a domniei sale in Targoviste. De aici apare si celebra metoda de pedepsire, trasul in teapa, de unde provine si numele voievodului.
La inceput, turnul avea doua etaje, iar accesul se facea pe un pod mobil de la primul nivel. Cu timpul turnul a fost modificat astfel ca este imposibil de identificat care a fost de fapt forma initiala. Acum turnul are trei etaje, iar ultimele doua au la exterior balcoane sprijinite pe console de piatra.
Accesul se face cu ajutorul unei scari interioare, in spirala, ce are 122 de trepte. Cladirea masoara 27 de metri inaltime si 9 metri diametru. Intre anii 1847 si 1851, in perioada de restaurare turnul a fost inaltat cu 5 metri. Sub pardoseala de scanduri s-a gasit po parte din bolta ce acoperea o incapere umpluta cu bolovani de rau si moloz.
In ziua de astazi Turnul Chindiei reprezinta un obiectiv turistic si inca mai este folosit cu rol de observare, dar intr-o maniera diferita. Turnul ofera o buna perspectiva, pentru membrii Societatii Astronomice Romane de Meteori si ajuta la observarea diverselor fenomene astronomice importante.
Vizitatorii pot admira privelistea panoramica a orasului, dupa ce urca cele 122 de trepte ale turnului si pot vedea fotoexpozitia „Vlad Tepes – Dracula. Legenda si adevar istoric”