X inchide

Lucruri absolut uimitoare despre Palatul Versailles

Palatul Versailles, este o fosta resedinta regala franceza si centru de guvernare, iar astazi a ramas un reper national al Frantei si un simbol de neegalat. Acest monument remarcabil a aparut initial ca o cabana de vanatoare, fiind si un refugiu privat pentru Ludovic al XIII-lea si familia acestuia.

In anul 1624, regele i-a oferit posibilitatea lui Jacques Lemercier sa construiasca un castel pe acel amplasament. Peretii constructiei pot fi vazuti si in zilele noastre ca fatada exterioara cu vedere la Curtea de marmura. Cu timpul resedinta a s-a transformat intr-un complex  de lux si a fost inconjurat de gradini franceze si englezesti, absolut incantatoare

Fiecare detaliu al constructiei a avut o insemnatate aparte, pentru ca a influentat in mod decisiv aspectul final.  La proiectarea acestui palat si-au adus aportul arhitecti renumiti precum : Jules Hardouin-Mansart, Robert de Cotte si Louis Le Vau iar Charles Le Brun s-a ocupat de amenajarea interioara.

In ceea ce priveste frumusetea impresionanta a gradinilor franceze totul se datoreaza imaginatiei peisagistului André Le Nôtre, care a reusit sa exprime prin aceste aranjamente puterea umanitaii si a regelui asupra naturii. Din nefericire, dupa Revolutia Franceza, complexul a fost aproape distrus. Napoleon nu a dat o mare importanta palatului Versailles, in timp ce regii Ludovic al XVIII-lea si Carol al X-lea nu au facut nici un efort de imbunatatire insa macar l-au pastrat asa cum a fost.

La polul opus, se afla Louis-Philippe care a facut modificari vizibile.  Acesta si-a adus contributia in special prin crearea Muzeului de Istorie Franceza, ce a fost inaugurat la 10 iunie 1837. Aceasta a fost ziua care a marcat prima sarbatoare la Versailles de la Revolutie.

Castelul a trecut prin perioade dificile de-a lungul timpului din cauza razboaielor iar in urma unei furtuni puternice din iarna lui 1989, s-au  distrus peste 1.000 de copaci, ceea ce a implicat un proiect amplu de renovare. 10 ani mai tarziu o alta furtuna puternica a dus la pierderea a 10.000 de copaci, adica de 10 ori mai multi. In aceasta perioada, a fost avariat si castelul iar in anul 2003 s-a lansat un program de restaurare si renovare  numit „Grand Versailles”. Acesta s-a intins pe o perioada de 17 ani in care s-au folosit peste 500 de milioane de euro, fiind cel mai vast proiect de extindere a facilitatilor palatului de la domnia lui Louis-Philippe.

Gradinile de Versailles sunt extrem de frumos aranjate in cele mai mici detalii si creeaza o priveliste absolut minunata, care iti taie respiratia.  Astazi poti vizita Palatul Versailles care se afla la o distanta de 16 kilometri de Paris. Daca vrei sa vezi aceste gradini in spendoarea lor merita sa mergi acolo primavara sau vara.

In zilele noastre merg peste 7 milioane de oameni sa viziteze palatul Versailles în fiecare an. Nici nu trebuie sa intri in interiorul palatului pentru a admira gradinile insa cu siguranta ai ce vedea si in interior. Sala oglinzilor este cu adevarat spectaculoasa la fel ca si tot ceea ce se afla acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *