X inchide

Inteligenta financiara a copilului.Cum sa faci educatie financiara prin joaca?

Parintii sunt mereu preocupati cum sa-si creasca copiii cat mai bine iar uneori omit aspectele cele mai importante. Investeste in educatie dar nu uita ca cel mic trebuie sa fie inteligent si din punct de vedere financiar. Ce este inteligenta financiara? Cum sa te implici in educatia financiara a copilului tau?Este important ca cei mici sa dea dovada de inteligenta financiara pentru a putea deveni adulti responsabili. Copiii trebuie sa inteleaga ca banii se fac greu dar se cheltuie usor daca nu au in vedere cateva reguli de baza.

Cum sa dezvolti inteligenta financiara a copiilor?

Pentru a avea un copil responsabil trebuie sa te preocupi de educatia lui inca de la varsta frageda. Niciodata nu este prea devreme pentru ca cel mic sa parcurga un proces educational. Copiii sunt capabili sa invete o multime de lucruri prin joaca.Ei devin mai increzatori, mai respectuosi si mai interesati de tot ceea ce se petrece in jur. In ceea ce priveste managementul banilor trebuie sa cunoasca cateva informatii care sa-i ajute sa-i gestioneze corect.

Ce este inteligenta financiara?

Un copil inteligent financiar poate diferentia usor nevoile de dorinte si intelege ca atunci cand face o investitie trebuie sa aiba un obiectiv clar stabilit. O investitie pe termen lung este intotdeauna o alegere profitabila. In calitate de parinte,  este bine sa ati ajuti copilul in acest proces de educatie financiara.

Atunci cand cei mici isi dau seama deja ca pentru a cumpara diferite lucruri are nevoie de bani, este momentul sa ii explicati cum se castiga banii si cum ar trebui cheltuiti. Nu te rezuma doar la teorie ci exemplifica-i concret ce poti face cu banii pentru a intelege mai bine.

Dezvolta inteligenta financiara a copilului folosindu-te de cateva metode practice, cum ar fi:

*participa la educatia financiara a copilului prin joaca

Daca cei mici inteleg care este valoarea banilor inca de mici nu vor mai cere tot felul de lucruri nefolositoare ci vor aspira spre lucruri utile si practice. Ce poti face pentru a-ti ajuta copilul sa devina mai responsabil?Avand in vedere ca cei mici adora sa se joace profita de joc si in educatia financiara. Jocurile care implica banii le ofera copiilor o noua perspectiva despre bani si vor intelege mai bine de ce unele cheltuieli sunt prioritare iar altele nu.

*incurajeaza-ti copilul sa fie econom

O educatie financiara sanatoasa inseamna si o modalitate mai buna de a face economii. Daca cei mici inteleg ca e bine sa economiseasca va avea aceste deprinderi si pe viitor, ceea ce va fi un plus pentru el.Ofera-i sfaturi practice pentru a lua cea mai buna decizie si explicatii logice pe intelesul copilului. Copiii trebuie sa inteleaga ca dorintele de moment nu sunt atat de importante si sa vada ca renuntarea la lucrurile care ii ofera placere doar pentru moment, inseamna o sansa in plus de a avea o bucurie mai mare, ce ii aduce satisfactie pe termen lung.

*discuta cu copilul despre situatia financiara a familiei

Copilul trebuie sa vada care sunt prioritatile financiare pentru a-si putea forma o imagine corecta a banilor si pentru a intelege ca propriile economii pot sustine bugetul familiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *