X inchide

Inainte de a lua o decizie importanta trebuie sa-ti pui o serie de intrebari

Sunt diferite situatii in viata noastra cand ne dorim sa luam cea mai buna decizie, pentru a ne bucura de maximul de beneficii. Deciziile pe care le luam ne afecteaza atat pe noi cat si pe cei care depind de noi.

Uneori, aceasta dorinta majora pune prea multa presiune pe o situatie care este deja stresanta sau frustranta. Afirmatii de genul „Fa doar ceea ce ti se pare corect” nu este de prea mare ajutor in acest context. Pentru a a nu te confrunta cu riscul de a lua o decizie gresita trebuie sa gandesti de 2 ori si sa iti pui 10 intrebari care te ajuta sa elimini orice fel de riscuri.

Atunci cand te afli pe punctul de a lua o decizie importanta, aceste intrebari adauga un plu de claritate, de care ai atata nevoie.

1. Am suficiente informatii?

In primul rand, trebuie sa te asigur ca intelegi foarte bine situatia in care te afli. Cauta sa aduni cat mai multe informatii despre factorii implicitai, rezultatele posibile si consecintele aferente. Intotdeauna lipsa de informatii suficiente te face sa iei o decizie proasta.

2. Ce influente personale ar putea afecta decizia mea?

Costientizeaza care este propria ta viziune despre informatiile pe care le detii, pentru a nu confunda lucrurile negative cu cele pozitive si pentru a vedea daca esti sau nu sceptic. Este important sa vezi informatiile asa cum sunt in realitate, nu asa cum ti le doresti sa fie.

3. Cum se potriveste aceasta decizie cu nevoile si dorintele mele? Necesitatile precum hrana, adapostul, imbracamintea, respectul de sine si relatiile sanatoase sunt rezultatele pe care trebuie sa le ai in vedere in orice decizie. E important sa faci diferenta intre placere si dorinta. Daca nu ai certitudinea ca iti rezultatul obtinut in urma deciziei luate se ridica la nivelul asteptarilor tale atunci ar trebui sa faci un test de proba inainte de a lua decizia finala.

4. Inteleg consecintele deciziei mele pentru mine si pentru alti ?

Trebuie sa ai siguranta ca aceste consecinte vor avea efecte pozitive nu doar pe termen scurt ci si pe termen lung. Uneori pot aparea consecinte negative imediate, dar pozitive pe termen lung.

5. Decizia luata este in deplin acord cu principiile mele esentiale?

Cu totii avem valori si principii in care credem, unele sunt convingeri sunt deja active, iar altele sunt aspiratii de viitor. Când facem alegeri in conformitate cu valorile noastre, inseamna ca ne respectam personalitatea si conferim sens vietii noastre.

6. Aleg directia potrivita in detrimentul vitezei?

Este foarte important sa sti daca poti sa-ti atingi obiectivele chiar daca nu o viteza foarte mare, pentru ca orice pas este un progres.

7. Care este costul acestei decizii?

Atunci cand iei o decizie respingi in mod evident o alta oportunitate de aceea trebuie sa ai in vedere toate avantajele pe care ti le aduce.

8. In urma deciziei luate pot sa-mi folosesc talentele cele mai inalte? Folosirea talentelor aduc un sentiment de bucurie si implinire si adaugă sens vietii noastre, de aceea trebuie sa te gandesti la ce este mai bine pentru tine.

9. Respecta aceasta decizie su ceilalti oameni importanti din viața mea? Deciziile importante ii afecteaza si pe cei apropiati noua, de aceea ai grija sa nu le faci rau.

10. Iau aceasta decizie dintr-o stare emotionala?

O decizie motivate exclusiv de emotie nu este cea mai buna, de aceea trebuie sa folosesti informatiile in mod obiectiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *