Fiecare soc emotional reprezinta o traire intensa provocata de un eveniment negativ si poate provoca traume pe termen scurt, dar si lung. Poate afecta creierul in mod grav, declansand aparitia bolilor cerebrale.
Exista o legatura foarte puternica intre emotii si starea de sanatate. Studiile arata ca peste 70% din populație a suferit cel putin o data in viata o trauma psihica si ca 50% dintre acestea duc la aparitia altor boli.
Teoria Hamer, o teorie intens controversata a fost demonstrata de catre doctorul Ryke Geerd Hamer, de la Universitatea din Munchen. Aceasta a dovedit faptul ca un soc emotional puternic, constientizat mai mult sau mai putin poate declasa cancerul.
Cercetarile sale au avut ca punct initial propriul sau diagnostic de cancer primit la cateva luni de la moartea fulgeratoare a fiului sau. Chiar si medicina antica sustine ca exista o legatura puternica intre creier si fizic.
Doctorul Hamer a descoperit 5 legi biologice care au ajutat 6000 de pacienti din 6500 sa se vindece de diferite tipuri de cancer. Un soc emotional genereaza un raspuns la nivelul creierului, ce este vizibil pe tomografie sub forma unor inele concentrice. Asadar, creierul este afectat in functie de gravitatea traumei.
Orice conflict declanseaza un soc emotional ce imbolnaveste creierul, modificandu-i structura, iar apoi se rasfrange in mod negativ asupra fizicului. Cei care au suferit traume in trecut pot fi mai predispusi la un anumit tip de cancer, dar pot si sa scape de el daca isi vindeca problema la nivel psihic. Totul depinde de noi si de modul in care gandim, pentru ca doar noi detinem controlul asupra starii noastre de sanatate daca reusim sa ne controlam gandurile si perceptiile asupra realitatii.
Doar socurile puternice declanseaza acest mecanism in creier, mai ales atunci cand iau persoanele pe nepregătite si se afla in imposibilitatea de a accepta vestea.
Dintre simptomele socului emotional amintim : lipsa apetitului, pofta crescuta de mancare, insomniile, disfunctiile sexuale, scaderea nivelului de energie, lipsa poftei de viata, abuzul de alcool si droguri, autoizolarea, frica nemotivata, dificultati de concentrare si pierderi temporare de memorie.
In plus, studiile de specialitate arata faptul ca emotiile negative, cum ar fi : mania, furia si ostilitatea sunt responsabile de declansarea sau agravarea bolilor cardiovasculare. Mai mult decat atat, stresul este principalul factor ce favorizeaza declansarea diabetului si slabeste drastic sistemul imunitar.
Uneori este posibil ca socurile emotionale sa ne afecteze la nivel inconstient, de aceea trebuie analizate foarte atent intamplarile din trecut. Pentru vindecarea unei probleme de sanatate ar trebui sa urmam cativa pasi esentiali, precum :
- Identificarea si constientizarea problemei
- Acceptarea situatiei
- Detasarea de trecut si privirea cu optimism in viitor
- Adoptarea unei gandiri pozitive si credinta ca pentru orice problema exista o rezolvare.
Daca ai credinta ca totul va fi bine si ca este vorba doar de o incercare cu siguranta ca te vei vindeca. O atitudine increzatoare contribuie in mod decisiv la vindecare si te face sa te simti mult mai bine.