Hortensia – trucuri despre cultivare si ingrijire

Hortensia este un arbust decorativ care produce multe flori, de culori atragatoare, in inflorescente globulare. Este originara din Japonia si se adapteaza usor la diverse tipuri de sol. Este o floare impresionat de frumoasa care completeaza in mod miraculos aspectul estetic al gradinilor. Puteti creste aceasta floare pe balcon, in ghivece daca respectati conditiile de lumina si hidratare necesare acestei plante.

Exista mai multe tipuri de hortensie: o specie mai rar intalnita la noi, cu florile de culoarea galben intens, cea foarte cunoscuta cu flori de culoarea liliacului, roz-violet, o specie in nuanta albastru intens cu flori de mari dimensiuni.

Iata care sunt aspectele de care trebuie sa tii daca vrei sa cultivi hortensiile :

1. Selectarea locului pentru plantare

Hortensia nu este o planta foarte pretentioasa, dar are nevoie de anumite conditii de clima pentru a creste viguroasa. Aceasta floare iubeste lumina soarelui, insa numai dimineata, cand nu este atat de puternic.

Nu trebuie sa plantati hortensiile sub umbra unui copac, pentru ca radacinile copacului vor atrage toata umezeala si toti nutrientii din sol ceea ce impiedica arbustul sa se dezvolte normal. Plantele de hortensie se vor planta la distanta de cel putin 120 cm una de alta iar perioada ideala de plantare este toamna.

2. Solul

Nu trebuie sa preparati un sol de calitate pentru locul in care veti planta butasul. Acesta trebuie sapat cu un diametru de doua ori mai mare decat cel al manunchiului de radacini.

Preparati un amestec de 3 parti pamant de flori, 1 parte compost si 1 parte turba. Dupa ce introduceti radacinile in cuib si le acoperiti cu pamant, trebuie sa va ramana putin din acest amestec pentru a crea o movilita de 5-6 cm inaltime in jurul tulpinei. Udati cu generozitate imediat dupa ce ati plantat hortensiile.

3. Udarea

Hotrtensia este o mare iubitoare de apa, de aceea trebuie udata in permanenta. Nu trebuie sa lasati arbustii de hortensie sa se ofileasca, iar primavara trebuie sa-i udati cat mai bine. In aceasta perioada se formeaza mugurii de flori, iar daca se ofilesc, nu va mai inflori in timpul verii.

Totusi nu „inecati” radacinile hortensiilor in prea multa apa. Atunci cand observati innegrirea frunzelor inseamna ca nu le-ati udat in mod corespunzator. Un program de udare de 2 ori pe saptamana primavara si vara si o data pe saptamana toamna este cel mai potrivit, iar cand este canicula udati-le zilnic.

4. Fertilizarea

Hortensia nu are nevoie de un program intens de fertilizare, pentru ca un sol bogat in nitrogen duce la o inflorire redusa a plantelor. Daca totusi vreti sa folositi o substanta de fertilizare, alegeti una naturala, cum ar fi : compost sau coji de fructe si legume. Nu aplicati nicio substanta fertilizatoare in primele doua luni dupa plantarea unui butas nou.

Substanta de fertilizare periodica se va aplica direct la radacina plantei, o data in perioada februarie-martie si inca o data in iunie-august, in functie de specie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *