Glögg – un vin fiert aromat de origine suedeza

Daca nu ai auzit pana acum aceasta denumire – Glögg, acum este momentul sa afli cum se prepara aceasta bautura traditionala, care se consuma deseori in timpul sărbătorilor de iarna in tarile scandinave.

Glogg-ul este un preparat favorit este servit in mod obisnuit in ziua de 13 decembrie cand se sarbatoreste Sf. Lucia dar si in perioada Craciunului. Aceasta bautura se obtine combinand cateva ingrediente special alese, si-anume : vinul rosu, coaja de portocale, fructe uscate și cateva condimente si rezulta o aroma imbietoare, deosebit de placuta la gust.  Seamana cu traditionalul vin fiert romanesc, insa este mult mai mult decat atat.

Pentru a face aceasta bautura Glögg se foloseste alcool: o combinatie de vin de porto, whisky bourbon si rom alb, condimente: cuisoare, un baton de scortisoara si pastai de cardamom, o fasie de coaja de portocala, zahar dupa gust, stafide și migdale ce adauga un plus de aroma.

Pentru a savura aroma fructata a celebrului Glogg foloseste un vin de porto obisnuit, deoarece se potriveste foarte bine in combinatie cu condimentele ce au o aroma puternica. Iata cateva trucuri de care trebuie sa tii seama :

Pentru inceput pune vinul de porto pe foc si lasa-l sa se incalzeasca bine dar sa nu fiarba. Adauga bourbon si rom. Separat pune condimentele si coaja de portocala intr-un saculet pentru condimente. Aprinde cu grija alcoolul folosind un arzator cu maner lung si lasa sa arda un minut. Pune capacul pe oala pentru a stinge flacarile si lasa sa se raceasca cateva minute. Adauga condimentele din plic special concepute pentru a aromatiza aceasta bautura si lasa totul la racit. Strecoara si serveste in pahare generoase cu stafide si migdale deasupra. Dar cum se face mai exact vinul Glogg si de ce ai nevoie :

Ingrediente: 1 portocala ,1 sticla de vin rosu, 200 g zahar tos, 10 pastai de cardamom, 5 cuisoare, 1 baton de scortisoara, 3 felii de ghimbir decojit, 50 g stafide, 50 g migdale fulgi, 150 ml vodca.

Mod de preparare: Curata coaja de portocala in fasii. Pulpa nu trebuie folosita la aceasta bautura dar poate fi consumata ca atare. Pune coaja intr-o cratita mare cu vinul, zaharul, cardamomul, cuisoarele, scortisoara, ghimbirul, stafidele si migdalele. Incalzeste pe foc timp de 10-15 minute, fara sa fiarba si la final adauga vodca.

Bautura traditionala Glogg poate sa aiba o aroma fructata cum este cea mentionata mai sus sau mai alcoolica, daca reteta este imbunatatita cu 750 ml whisky bourbon si 750 ml rom. Procesul de flambare ii confera acestei bauturi un gust deosebit. Se serveste la petreceri, evenimente sau sarbatori cand toata lumea abia asteapta sa simta aroma acestui preparat. In functie de preferinte, poti adauga mai multe condimente sau mai mult alcool.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *