Germania analizeaza implementarea a doua planuri de investitii de amploare, fiecare totalizand sute de miliarde de euro, pentru modernizarea armatei si a infrastructurii nationale. Discutiile sunt in desfasurare intre Uniunea Crestin-Democrata (CDU), condusa de Friedrich Merz, si Partidul Social-Democrat (SPD), in incercarea de a forma o coalitie majoritara in Parlament, conform Bild si AFP.
Subiectul a fost abordat in cadrul negocierilor dintre cele doua partide, care iau in considerare infiintarea a doua fonduri speciale de investitii. Acestea ar avea ca scop consolidarea capacitatilor militare ale Germaniei, dar si modernizarea infrastructurii, un domeniu esential pentru dezvoltarea economica a tarii.
Planuri de investitii fara precedent: Sume record pentru armata si infrastructura
Germania a mai alocat fonduri importante pentru aparare in trecut, dar sumele vehiculate acum sunt mult mai mari decat cele alocate in urma invaziei ruse in Ucraina din 2022, cand Bundestagul a aprobat un buget de 100 de miliarde de euro pentru modernizarea armatei.
De data aceasta, estimarile economistilor citati de Bild arata ca Bundeswehr (armata germana) ar avea nevoie de 400 de miliarde de euro, iar infrastructura germana ar necesita investitii de 500 de miliarde de euro. Aceste sume reflecta o realitate in care Germania trebuie sa isi consolideze rolul strategic in NATO si in Europa, dar si sa rezolve problemele legate de drumuri, cai ferate si retele energetice.
Aceasta dubla strategie de investitii vine intr-un moment de tensiuni geopolitice crescute, in care Europa isi redefineste pozitia in raport cu Statele Unite si NATO.
Fonduri speciale pentru a evita restrictiile bugetare
Pentru a face posibila aceasta mobilizare masiva de resurse, Germania trebuie sa gaseasca o solutie care sa nu intre in conflict cu regulile stricte privind deficitul bugetar. „Frana datoriei”, un mecanism constitutional introdus in 2009, limiteaza deficitul anual al guvernului federal la 0,35% din PIB, cu exceptia situatiilor de criza.
Conservatorii si social-democratii analizeaza posibilitatea de a contabiliza aceste fonduri speciale in afara bugetului federal, argumentand ca situatia internationala actuala justifica o astfel de masura.
Pentru a face acest lucru, insa, este nevoie de votul a doua treimi din Parlament, ceea ce este posibil doar pana la finalul lunii martie, cand actualul Bundestag isi incheie mandatul. Dupa formarea noului parlament, acest proces ar deveni mult mai dificil, din cauza opozitiei venite din partea partidelor de extrema dreapta si stanga, care ar putea bloca orice modificare constitutionala.
Negocieri avansate pentru formarea unei noi coalitii
Discutiile pentru formarea unei coalitii de guvernare sunt in plina desfasurare, iar liderii politici se declara optimisti. Thorsten Frei, unul dintre negociatorii CDU, a declarat intr-un interviu pentru televiziunea ARD ca aprobarea rapida a acestor fonduri speciale pentru aparare este un scenariu realizabil in saptamanile urmatoare.
„Discutam despre toate eventualitatile si aceasta este una dintre optiunile pe care le avem in vedere”, a spus Frei, adaugand ca Germania trebuie sa isi consolideze capacitatea de aparare si sa sprijine NATO si Europa mai repede decat s-a anticipat.
Relaxarea franei datoriei, o posibila reforma pe termen lung
Pe langa crearea fondurilor speciale, politicienii germani discuta si despre o posibila relaxare a franei datoriei, un subiect care a devenit din ce in ce mai controversat.
Potrivit Bild, o parte semnificativa a populatiei germane considera aceasta restrictie depasita si neadaptata provocarilor economice actuale. Totusi, orice modificare a regulilor bugetare ar necesita un proces legislativ de lunga durata, ceea ce face ca fondurile speciale sa fie, pe termen scurt, singura solutie viabila.
Germania, intre nevoia de securitate si provocarile economice
Germania se afla intr-un moment critic, in care trebuie sa echilibreze doua prioritati majore: securitatea nationala si dezvoltarea economica.
- Investitiile in armata sunt esentiale pentru intarirea pozitiei Germaniei in NATO si pentru asigurarea unei aparari eficiente in Europa.
- Modernizarea infrastructurii este necesara pentru a mentine Germania competitiva la nivel global si pentru a evita problemele economice viitoare.
Deciziile luate in urmatoarele luni vor avea un impact pe termen lung asupra stabilitatii economice si strategice a tarii, iar aprobarea acestor fonduri speciale va reprezenta un test politic major pentru noul guvern.