Este usor sa cultivi ceapa chiar si la tine in gradina!

Exista atat de multe tipuri diferite de ceapa din care sa alegeti. Unele sunt delicioase atunci cand sunt culese devreme, dand o aroma subtila salatelor si tocanelor, in timp ce altele prefera sa ramana in sol pentru un sezon de vegetatie complet si sa se pastreze bine la temperaturi racoroase si uscate.

Ceapa primavara, sunt adaosuri delicioase la orice masa. Sunt fragede si proaspete si sunt gata de cules dupa aproximativ 2 luni de crestere. Super versatile, le poti cultiva in containere sau le poti planta direct in pamant, ceea ce este minunat pentru gradinarii care s-ar putea sa nu aiba un spatiu mare in aer liber.

Evergreen Long White

Aceste frumuseti timpurii sunt certificate organic si produc ciorchini de tulpini lungi, subtiri si fragede, cu capete verzi si bulbi mici albi la radacina.Ele cresc de cinci pana la noua inci lungime si sunt gata sa se traga din sol oricand dupa 65 de zile. Aceste seminte non-OMG sunt producatori robusti si sunt potrivite pentru plantarea de primavara sau toamna.

Posibil ceapa verde perfecta, „Tokyo Long White” ofera bulbi albi lungi, cu varfuri solide de culoare albastru-verde.Desi nu sunt recomandate pentru iernare, sunt rezistente la vremea calda si, de asemenea, destul de tolerante la frig, facandu-le perfecte pentru plantare intr-o varietate de climate.

In plus, ofera o rezistenta buna impotriva bolii radacinii roz, a stropii, a radacinii frunzelor Botrytis si a tripsului. Incredibilul Hulk al cepei macinate!Veti descoperi ca dureaza 65-100 de zile pentru a ajunge la maturitate, in functie de locul in care va aflati si de cand plantati.

Valenciana Tardia – Soi de conservare excelenta, cu bulb galben pai foarte lat. Pulpa sa este ferma, gustoasa si fara parfum.

Sfat Vilmorin : Pentru o schimbare, de ce nu incercati ceapa galbena umpluta? Este un rasfat!

Cepei ii place apropierea de poirée, deoarece aceste legume au aceleasi conditii de crestere si se stimuleaza reciproc.

Ceapa creste in toate tipurile de sol si nu necesita mult spatiu. Ceapa galbena ii place soarele si solul umede. Acest soi poate fi achizitionat direct din gama de seminte de pe site-ul regalfermierul.ro categoria seminte de ceapa!

Cum creste ceapa?

Ceapa formeaza bulbi ca raspuns la durata zilei. Cand numarul de ore de lumina al zilei atinge un anumit nivel, plantele de ceapa incep sa devina bulbi sau sa formeze bulbi. Ceapa de zi lunga are nevoie de aproximativ 14 pana la 15 ore de lumina . Ceapa de zi scurta are nevoie de 10 ore de lumina naturala. Ceapa neutra pentru zi formeaza bulbi indiferent de orele de lumina si produce bine in aproape orice regiune.

De indata ce durata zilei atinge marca de 10 ore, o ceapa de zi scurta incepe sa formeze un bulb. Daca varful plantei nu a avut suficient timp sa creasca mare si luxuriant, bulbul rezultat va fi mic. In schimb, daca locuiti acolo unde durata zilei nu atinge niciodata 14 ore, ceapa de zi lunga nu va forma niciodata un bulb. Tot ce vei obtine sunt frunze verzi. Alegand tipul potrivit de ceapa pentru regiunea inc are locuiesti , veti obtine tulpini verzi sanatoase, suficient de mari pentru a alimenta grasime si bulbi gustosi.

Alegerea ceapei potrivite pentru tine

In nord  zilele de vara sunt lungi. Aceasta regiune cuprinde zona 6 si mai rece. Daca gradinati in aceasta zona, cresteti ceapa de zi lunga. Ce tip de ceapa ar trebui sa plantati depinde de locul in care locuiti.

In sud, zilele de vara nu difera la fel de mult ca lungime fata de cele de iarna. Aceasta regiune include zona  de sud  si mai calda. Daca plantati in aceasta zona, cresteti ceapa de zi scurta.

Ceapa neutra de zi   formeaza bulbi in orice zona, dar sunt potrivite in special pentru gradinari din zonele  meridionale.

Incepand cu cea mai obisnuita ceapa, ceapa galbena este o baza de bucatarie in aproape fiecare gospodarie. Mai sunt numite si „ceapa maro” dupa culoarea pielii si sunt disponibile cu usurinta in magazinele alimentare, la preturi accesibile. Ceea ce este mai bun la ceapa galbena este ca este o varietate versatila si va functiona bine in multe dintre retetele tale de zi cu zi.

Aroma cepei galbene este un amestec placut de intepator si dulce si devin mai dulci pe masura ce o gatiti, facandu-le perfecte pentru caramelizare in supe si tocane. Daca aveti vreodata chef de supa de ceapa frantuzeasca, ceapa galbena este ingredientele vedete!

Se depoziteaza bine si sunt usor de cultivat. Desi este posibil sa le creasca din seminte, majoritatea gradinarilor planteaza seturi de ceapa, deoarece se maturizeaza mai repede. In functie de varietatea de ceapa galbena, poate dura 100 de zile sau mai mult pentru a creste din seturi. Alegeti bulbi mai mici pentru a planta, distantati-i intre 10 si 15 cm  in randuri. Udati-le si hraniti-le cu generozitate in timpul sezonului de crestere si recoltati-le odata ce varfurile se usuca si se rastoarna.

Ceapa spaniola este adesea confundata cu ceapa galbena, dar este o varietate complet diferita. Sunt mai mari si au o aroma mai dulce si mai blanda, ceea ce le face un candidat excelent pentru omlete, salate si salsa. Deoarece au un continut scazut de apa, se pastreaza bine.

Ceapa spaniola este soiuri de zi lunga, potrivite pentru climatele nordice si poate fi plantata imediat ce solul poate fi lucrat primavara. Distati seturile la o distanta de 10 pana la 15 cm , impingandu-le la 3  pana la 6 cm adancime in sol. Pastrati solul in mod constant umed si aplicati un ingrasamant echilibrat la fiecare 2 pana la 3 saptamani incepand de la 2 saptamani dupa plantare.

Este simplu si satisfacator sa cresti propria ta ceapa!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *