Energia, miza unei lupte europene: Romania cere sprijin pentru a depasi criza preturilor

In contextul provocarilor din piata energetica europeana si al cresterii cererii de energie din Ucraina, Romania isi propune sa obtina un tratament corect din partea Uniunii Europene. Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat necesitatea unei abordari echilibrate si solidare la nivel european, care sa permita tuturor statelor membre sa beneficieze de o piata energetica unica si functionala.

In urma discutiilor cu omologii sai din Grecia si Bulgaria, ministrii energiei din cele trei tari au decis sa elaboreze un plan preliminar in urmatoarele 10 zile, plan care va fi prezentat Consiliului de Ministri ai Uniunii Europene. Acest plan urmareste accelerarea investitiilor in interconexiunile energetice, astfel incat, atunci cand energia este mai ieftina intr-o parte a Europei, sa poata ajunge si in alte parti, permitand astfel stabilirea unor preturi mai uniforme la nivelul intregii piete.

Problemele din piata energiei: o imagine in continua schimbare

In cadrul sedintei Comandamentului energetic national, Burduja a comentat si situatia pietei „Zilei urmatoare”, subliniind ca, desi preturile au cunoscut o usoara stabilizare in ultima perioada, persista diferente semnificative intre diferite regiuni ale Europei. „Romania se afla undeva la jumatatea clasamentului”, a mentionat el, adaugand ca „tarile baltice au o problema serioasa in acest moment”.

Aceasta situatie fluctuanta ilustreaza faptul ca piata energetica europeana nu functioneaza inca asa cum ar trebui. In estul Europei, preturile la energie sunt de trei ori mai mari decat in vestul Europei, ceea ce creeaza o piata inechitabila si dezechilibrata. Burduja a subliniat ca este nevoie de masuri urgente pentru a adresa aceste inechitati si pentru a asigura o competitivitate reala pe piata europeana.

Rolul investitiilor in interconexiuni si responsabilitatea Uniunii Europene

Burduja a recunoscut ca Romania are propria sa vina pentru situatia actuala a preturilor la energie, din cauza lipsei investitiilor in productia de energie timp de mai multe decenii. „Productia interna nu poate acoperi consumul intr-un an dificil ca acesta, marcat de seceta, productie eoliana redusa si consum crescut in zilele de canicula,” a explicat ministrul.

Cu toate acestea, el a subliniat ca responsabilitatea pentru o piata energetica echitabila revine intregii Uniuni Europene. „Energia trebuie sa fie accesibila si ieftina in toate regiunile Europei,” a spus Burduja. Aceasta nu este doar o chestiune de standard de trai pentru cetatenii Uniunii Europene, ci si una de competitivitate economica.

De aceea, Romania, alaturi de Grecia si Bulgaria, intentioneaza sa prezinte un plan ambitios Comisiei Europene pentru a accelera investitiile in interconexiunile energetice. „Nu este corect ca in centrul Europei sa existe probleme de interconectare intre Austria si Ungaria, sau intre Austria si Slovacia,” a adaugat ministrul.

Sprijin pentru Ucraina si Moldova: un efort suplimentar pentru Romania

Romania se confrunta, de asemenea, cu o cerere suplimentara de energie din partea Ucrainei si Republicii Moldova, tari care depind in prezent de sprijinul Uniunii Europene pentru a face fata provocarilor energetice cauzate de razboiul din Ucraina. Burduja a precizat ca Romania este bine interconectata cu statele vecine, precum Bulgaria, Ungaria, Ucraina si Republica Moldova, dar ca sprijinul pentru aceste tari trebuie sa fie impartit in mod echitabil la nivelul intregii Uniuni.

„Cerem un tratament corect de la Bruxelles, unul bazat pe principii de solidaritate, avand in vedere efortul suplimentar pe care il depunem pentru a sustine cererea de energie din Ucraina si Moldova,” a declarat ministrul Energiei.

Solutii propuse pentru echilibrarea pietei energetice

Pentru a rezolva problemele actuale din piata energetica europeana, Burduja a sugerat mai multe solutii posibile, inclusiv fonduri suplimentare pentru investitii, o amanare a termenelor de decarbonizare si posibilitatea prelungirii plafonarii preturilor la energie. „Trebuie sa analizam toate optiunile si sa ne asezam la masa in Consiliul de Ministri la nivel european pentru a ajunge la o solutie echitabila,” a subliniat ministrul.

El a mentionat ca este necesar sa se discute cu omologii din alte tari pentru a ajunge la un acord la nivel european care sa asigure o piata energetica echitabila pentru toate statele membre. „Romania isi asuma aceasta pozitie, dar are nevoie de sprijinul altor tari, pentru ca toti suntem in aceeasi barca,” a concluzionat Burduja.

Un apel pentru actiune: interconexiunile energetice ca solutie

Burduja a subliniat, de asemenea, importanta interconexiunilor energetice, mentionand ca o piata mai bine integrata ar putea preveni fluctuatiile mari de preturi si ar putea asigura accesul egal la energie pentru toate statele membre ale Uniunii Europene. „Este in spiritul Uniunii Energetice sa existe interconexiuni eficiente, astfel incat sa putem beneficia cu totii de avantajele unei piete unice,” a punctat ministrul.

Intrebat despre compensatiile pe care Romania le-ar putea cere pentru diferentele de pret la energie, Burduja a raspuns ca toate optiunile trebuie sa fie pe masa, inclusiv prelungirea plafonarii preturilor si acordarea de fonduri suplimentare pentru investitii. „Sustinem Ucraina si Republica Moldova cu toata solidaritatea, dar nu putem sa suportam toate costurile singuri. Trebuie sa discutam deschis si sa gasim solutii comune,” a adaugat el.

O piata energetica echitabila pentru toti

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a evidentiat clar necesitatea unei piete energetice europene integrate si echitabile, in care toate statele membre sa poata beneficia de preturi competitive si accesibilitate la energie. Prin colaborarea stransa cu omologii din Grecia si Bulgaria, Romania spera sa obtina un sprijin mai larg pentru aceste obiective in fata Comisiei Europene, intr-un efort comun de a transforma piata energetica europeana intr-o platforma unica, functionala si echitabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *