De ce este important sa mananci inainte si dupa exercitiile fizice?

Alimentele pe care le consumam inainte si dupa antrenament sunt foarte importante, de aceea trebuie alese cu mare grija. Acestea au rolul de a relaxa musculatura, a ajuta la procesul de recuperare a muschilor si la atingerea obiectivelor. Desi, multi considera ca nu trebuie sa mananci nimic dupa antrenament pentru a obtine rezultatele dorite, acest lucru nu este deloc adevarat deoarece corpul are nevoie de refacere si energie dupa o sesiune in care a ars calorii.

Corpul are nevoie de energie pentru a functiona si a performa in timpul antrenamentului. Atunci cand se ard macronutrienti principali (carbohidrati, grasimi si proteine), organismul obtine energie sub forma de adenozin trifosfat. Aceasta este principala sursa de energie pentru corpul nostru. In functie de nivelul de intensitate si de viteza antrenamentului, aveti nevoie de un impuls energetic, ce provine din adenozin trifosfat.

Daca faci exercitii fizice la prima ora a diminetii, nu trebuie sa mananci ci mai bine sa bei un pahar de apa. Acest lucru incurajeaza corpul sa arda un procent mai mare de grasime corporala. Este dovedit faptul ca oamenii pot arde mai multa grasime pe parcursul a 24 de ore daca se antreneaza inainte de a lua micul dejun. De asemenea, este dovedit faptul ca alimentele pre-antrenament prezinta un grad inalt de eficienta Mancarea sau bautura trebuie consumate inainte cu 30 de minute de antrenament.

Daca nu ai mancat recent, inainte de antrenament ar trebui sa iei o gustare de 100 pana la 200 de calorii pentru a fi pregatit mental si fizic. Atunci cand incepi un antrenament cardio, organismul arde intai glicogenul din sange si muschi. Aceste rezerve de glicogen pot oferi energie sportivilor bine antrenati. Electrolitii (sodiu, clorura, potasiu, magneziu si calciu) sunt cei care mentin corpul energic (echilibru hidric, contractie musculara si impulsuri nervoase).

Muschii au nevoie de un antrenament intens pentru a se putea adapta  la efort. Antrenamentul de forta poate provoca microdeteriorari in fibrele musculare si tendoane iar proteinele ajuta la repararea acestor rupturi si la cresterea musculara. Totusi, prea multe proteine pot afecta rinichii si oasele si pot creste aciditatea urinei.

Pentru a indeplini functiile de baza, oamenii trebuie sa consume un aport echilibrat de carbohidrati, proteine si grasimi iar pentru a obtine performante atletice optime, este nevoie de un amestec de macronutrienti, pentru ca indeplinesc functii diferite. Unii sportivi pot avea nevoie de mai mult dintr-un macronutrient decat de altul, pentru ca nu exista doua organisme la fel.

Carbohidrații furnizează energie sunt descompusi in zahar si pot fi folositi drept combustibil. Proteinele includ aminoacizi, care sunt esentiali pentru construirea si mentinerea muschilor. Aminoacizii esentiali nu sunt produsi de organism si trebuie consumati in alimente sau suplimente.

Grasimile sunt necesare pentru a absorbi micronutrienti importanti (vitaminele A, D, E si K) si ajuta la protejarea organelor vitale, contribuie la cresterea celulara si reprezinta sursa de energie a organismului.

Tinand cont de toate aceste aspecte intelegeti de ce este atat de important sa consumati alimente care va ofera energie inainte de antrenament si cele care ajuta la refacerea tesuturilor dupa finalizarea acestuia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *