X inchide

Cum se face balmosul si de unde provine acest preparat ?

Balmosul este o mancare traditionala romaneasca care se face din faina de malai si lactate. Este un preparat plin de arome, cu un gust foarte bun, pentru ca are multa branza. Balmosul este facut din mamaliga, unt, smantana, ou, cas si branza de oaie.Se prepara rapid si usor. Pentru inceput se fierbe putin smanatana cu unt, in care se pune putina sare. Apoi se adauga malai si se amesteca constant pentru a nu se face cocoloase. La final, se adauga multa branza sarata, se lasa pana se topeste apoi se pune pe farfurie. Se serveste cald cu un pic de cas ras, samnatana sau branza de burduf deasupra.

Balmosul este o specialitate bucovineana, care a fost facuta la inceput de ciobanii de la stana. Cu timpul a fost  reinterpretat si a ajuns in bucataria romaneasca de astazi. De obicei, balmosul era preparat in ceaun, pe camp din zerul gras stors din cas dupa framantare. Se punea la fiert pana ce iesea grasimea la suprafata, apoi se adauga malaiul si se punea la final casul de oaie si urda. Atunci cand se desprindea de ceaun, mancarea era gata.

Traditia spune ca fetele care nu stiu sa faca acest preparat traditional nu se pot marita. Se spune ca cel mai bun balmos este cel facut la foc de lemne. La baza balmosul continea numai produse de oaie, pentru ca era facut de ciobani dar astazi ingredientele difera. Unele preparate au si carne sau carnati afumati.

Iata cateva retete de balmos :

  • Balmos bucovinean

Ingrediente : 400 g iaurt simplu, 400 ml de lapte, 200 g smantana, 3 oua, batute, 1/4 cana ulei de floarea soarelui, 1 lingurita sare, 100 g de branza rasa, 1 ¼ cana malai.

Mod de preparare : Se amesteca iaurtul cu laptele, smantana, ouale, uleiul si branza si se pune la fiert. Dupa cateva minute se toarna malaiul in ploaie, amestecand continuu. Se pune sare si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 20 de minute, dar nu uita sa amesteci sa nu seformeze cocoloase. Preparatul este gata atunci cand se desprinde de pe peretii vasului.  Se serveste fierbinte.

  • Balmos, reteta ciobaneasca

Ingrediente : 2 l lapte, 800 g malai, 200 g unt, 2 kg cas de oaie, 1 lingurita sare

Mod de preparare : Se pune laptele la fiert cu untul, din care se pastreaza 50 de grame pentru final. Cand clocoteste se pune malaiul si se amesteca usor. Se lasa la fiert la foc mic 10 minute, apoi se adauga branza rasa sau sfaramata si amesteca bine cu o lingura de lemn. Deasupra se adauga untul ramas, dupa ce focul s-a stins.  Se poate servi cu iaurt.

  • Balmos reinterpretat

Ingrediente : 1 l lapte batu,t 3 linguri smantana, 70 g unt, 200 g malai, 300 g branza burduf, sare, carnati de casa afumati

Mod de preparare : Se pune la foc mic laptele batut, smantana si untul sare. Cand clocoteste, se adauga malaiul in ploaie si se amesteca continuu. Dupa ce s-a fiert, se pune branza de burduf si se mai lasa pe foc pana se topeste. Se serveste alaturi de carnati afumati.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *