X inchide

Cum sa scazi valoarea facturii de energie electrica in timpul iernii

Pretul facturii de energie electrica este principala preocupare a romanilor, mai ales, in prag de iarna, cand consumul este mai mare. In plus, cresterea pretului electricitatii a creascut ceea ce va aduce, automat, facturi mai costisitoare.

Valoarea facturii de energie electrica din timpul iernii poate scadea considabil daca urmezi aceste sfaturi simple:

1.Achizitioneaza o statie electrica pentru incarcarea masinii

Daca detii o masina electrica poti economisi bani achizitionanad o statie de incarcare EV pentru uz casnic. Desi pretul de achizitie al acesteia nu este unul mic, in timp valoarea acestuia se amortizeaza. Desigur, poti incarca masina si la priza normala, insa folosind o statie EV incarcarea se face de pana la 8 ori mai rapid. Astfel reusesti sa economisesti energie, iar pretul final este mai mic decat cel pe care l-ai da in statiile de incarcare din peco, unde o incarcare totala a bateriei este de 30-60 de lei, in functie de modelul masinii. In plus economisesti si timp pretios pe care il poti petrece impreuna cu familia sau facand alte lucruri importante.

Aceste statii incarcare electrice au numeroase alte avantaje. Acestea pot fi folosite pentru mai multe masini, in acealsi timp, daca alegi un model cu mai multe terminale de incarcare, sunt adaptate pentru orice model de masina, astfel incat nu trebuie sa schimbi statia EV in momentul in care schimbi masina si sunt dotate cu sistem de siguranta care le protejeaza atat pe ele cat si reteaua electrica in caz de scurtcircuit sau probleme de fluctuatii de energie.

2.Renunta la becurile clasice si foloseste lumina cu grija

Un mod important de a face economie la energie este sa inlocuiesti becurile clasice cu becuri LED. Acestea consuma cu pana la 75% mai putin curent decat cele clasice. In plus, durata de viata a becurilor LED este de pana la 10 ori mai mare decat a celor clasice, astfel incat pretul mai mare este amortizat rapid.O greseala pe care multe persoane o fac si care incarca factura la energie electrica este aceea de a lasa luminile aprinse in toata casa.

Un lucru nu doar inutil, dar si costisitor. Invata-te sa stingi lumina in camerele in care nu stai si sa lasi aprinsa doar lumina de care ai cu adevarat nevoie.In schimb, cand vine vorba despre iluminatul din curte, foloseste un sistem de iluminat cu senzori. Acesta va proni automat cand detecteaza miscare si se va opri la scurt timp dupa ce nu mai detecteaza nicio urma de miscare. Astfel, lumina nu va arde intreaga noapte ci doar atunci cand este nevoie de ea.

3.Alege electrocasnice economice

Cand inlocuiesti vechile electrocasnice si electronice alege unele care au un consum mic de energie. Eficienta energetica este trecuta pe toate aparatele electrice si electrocasnice. Aceasta este notata pe clase, de la A (care aer cel mai mare consum de energie) si pana la A+++ (care are cel mai mic consum de energie). Ca sa iti dai seama ce inseamna cu adevarat acest lucru, un aparat din clasa A+ consuma cu pana la 25% mai putina energie, cele din clasa A++ cu pana la 45%, iar cele din clasa A+++ cu pana la 65% mai putina energie fata de aparatele din clasa A.Astfel, chiar daca pretul de vanzare creste odata cu eficienta energetica, acesta se amortizeaza rapid si ajungi sa faci economii substantiale, chiar daca prima impresie este ca scoti mai multi bani din buzunar.

4.Scoate totul din priza

Este important sa scoti din priza toate electricele. De la televizor, la calculator si pana la incarcatorul telefonului. Toate continua sa consume curent chiar daca nu sunt folosite. Stiai ca acestea consuma, cand sunt in standby pana la 40-70% din energia pe care o consuma cand sunt pornite? Scotandu-le din priza eviti risipa de energie.

5.Foloseste centrala electrica cumpatat

Centrala electrica consuma multa energie. Poti face economie daca o folosesti cumpatat. Seteaza temperatura interioara la maxim 22 de grade pe timp de zi, iar pe timp de noapte la 19-20 de grade Celsius. Este temperatura ideala pentru interior, pe timp de iarna. In plus, fiecare grad in minus, inseamna o economie de minim 7% din valoarea totala, consumata de centrala electrica.

Tinand cont de toti acesti pasi, pretul la factura electrica poate scadea cu 30-40% din valoarea normala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *