Este foarte important sa stii cum sa acorzi primul ajutor atunci cand vezi ca cineva se afla pe punctul de a se ineca, pentur ca poti sa-i salvezi viata. Ca si in orice alt domeniu, preventia este reprezinta cea mai buna solutie, dar e bine de stiut in ce consta primul ajutor in caz de inec.
Inecul este un accident foarte grav provocat de inundarea cailor respiratorii cu apa. Oamenii se asfixiaza din cauza faptului ca nu mai pot respira si apoi fac stop cardiac. Foarte des se aude ca oamenii se ineaca iar statisticile sunt foarte ingrijoratoare pentru ca in fiecare an se intamapla astfel de nenorociri.
Cele mai multe decese din înec sunt cauzate de inec secundar sau de blocarea cailor respiratorii. Victimele tind sa inghita o cantitate mare de apa iar apoi este posibil sa vomite. In momentul in care se fac resuscitari trebuie sa fii foarte atent sa intoarceti victima periodic pe o parte si pe alta pentru a nu inhala varsaturile in plamani.
Oricine a ramas inconstient in apa are riscul de a suferi de inec secundar. Acesta poate surveni si atunci cand intra o cantitate mica de apa in plamani. Plamanii se inflameaza ceea ce face aproape imposibila inspirarea oxigenului si expirarea dioxidului de carbon Aceasta reactie poate aparea pana la 72 de ore după ce accidentul parea rezolvat poate sa puna in pericol viata victimelor. Starea se poate inrautati brusc iar victima poate avea dificultati severe de respiratie. In acesta situatii, persoana respectiva trebuie sa ajunga de urgenta la medic.
Iata care sunt pasii de urmat pentru a acorda primul ajutor in caz de inec:
- In primul rand, trebuie sa ajungi la victima cat mai repede, de preferabil cu o vesta de salvare
- Verifica daca esti in siguranta, in mijlocul apiu inainte de a verifica victima.
- Verifica dacă persoana este constienta sau nu
- Uita-te in gura victimei pentru a verifica daca se afla mal, scoici, alge sau bete.
- Nu incepe resuscitarea in apa daca nu esti instruit corect
- Verifica starea coloanei vertebral, pune pacientul pe un plan dur,
- Dacă persoana este inconstienta se deschid caile respiratorii, prin ridicarea mandibulei si se verifica existenta unei respiratii spontane si daca exista puls la artera carotida.
- Daca nu există puls si respiraţie se face resuscitare cardiorespiratorie cu 30 compresii sternale si 5 respiratii gura la gura
- Victima se mentine in pozitie orizontala si se solicita ajutor medical sunand la numarul de urgenta 112
- Este foarte important sa cureti caile respiratorii de voma
- Daca exista respiratie si puls, dar victima este inconstienta, plaseaz-o in siguranta pe lateral
- Evita sa-i misti corpul si ai grija la coloana vertebrala nu uitaţi, pentru ca foarte multe victime au coloana afectata