Cum putem sa comunicam intr-un mod cat mai eficient?

Este important sa ne folosim de cateva instrumente utile pentru a face fata provocarilor de zi cu zi.  Certurile din familie pornesc de obicei de la diferite lucruri de care oamenii se plang iar una dintre solutiile cele mai eficiente consta in construirea unui context in care sa ne simtim in siguranta. O plimbare prin parc sau discutia dupa cina cu familia sunt situatii in care putem adresa celorlalti plangeri sau nemulțumiri, insa important este ca putem face acest lucru intr-un mod constructiv.

Uneori a te plange de ceea ce te nemultumeste poate fi de fapt extrem de util, daca iei în considerare cativa factori. Cele mai frecvente greseli pe care le fac oamenii atunci cand se plang de diferite lucruri, sunt urmatoarele :

1. Nu stii ce vrei sa obtii

Daca tot vrei sa te plangi de ceva gandeste-te la cum ar arata solutia problemei tale sau la ce te ajuta acest lucru. Lipsa unui scop clar duce la nemultumire si dezamagire, de aceea nu ezita sa-i spui persoanei care te asculta, ce asteptari ai. Nu iti lasa furia sa distraga de la mesaj.

2. Gandeste-te cat de des auzi reprosuri si cat de neplacut este sentimentul de vinovatie

Daca nu iti poti controla agresivitatea, momentele in care iti versi nervii pe cineva efectele sunt aceleasi iar tu nu mai esti ascultat. Este mult mai eficient sa iti transmiti mesajul pe un ton cat mai calm, fara reprosuri. Astfel de comportament il impinge pe interlocutor sa reactioneze si sa se apere. In acest moment, interlocutorul nu va mai auzi nemultumirea ta, ci intreaga lui preocupare va fi sa se apere.

3. Dozeaza-ti inteligent plangerile si comunica-le pe rand

Daca stii ca reprosurile nu aduc nimic bun, gandeste-te ca pe un ton ridicat nu vei obtine cooperarea de care ai nevoie de la celalalt. Daca te plangi persoanei care nu te poate ajuta cu nimic, nu vei face altceva decat sa acumulezi si mai multa frustrare si sa te simti ca o victima. Atunci cand ceri ajutor pentru solutionarea problemelor de care te plangi, vei simti si un sentiment de eliberare.

4. Nu confunda detensionarea de moment cu solutionarea problemei

Nu este suficient sa te eliberezi de sentimentele negative daca interlocutorul tau nu e un bun ascultator si nu stie sa-ti valideze trăairile emorionale si se grabeste sa traga o concluzie.

Nu te ascunde dupa argumente de genul ”Oricum nu am ce sa fac” deoarece pentru fiecare problema exista o rezolvare. Daca nu gasesti o solutie pe cont propriu, cere ajutorul apropiatilor.

Alte strategii care te pot ajuta pentru o comunicare eficienta sunt :

  • Tonul face diferenta –fii cat mai calm si inlatura agresivitatea, pentru ca si oamenii maturi mai gresesc
  • Daca vei provoca frica, vei primi revolta – nu transforma plangerea într-o critica generalizata
  • Foloseste cuvintele TE ROG si MULTUMESC cu stima nu cu ironie deoarece orice lipsa de consideratie si respect se vor simti in atitudinea ta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *