X inchide

Cum a influentat pandemia Covid-19 preferintele cumparatorilor din imobiliare?

Pe fondul raspandirii coronavirusului s-au impus noi restrictii de circulatie ceea ce a avut un impact vizibil asupra celor interesati de achizitionarea diferitelor proprietati.In prima parte a anului 2020 cererea de locuinte a avut o tendinta de crestere dar apoi a fost in scadere. In jur de 154.500 de potentiali cumparatori au accesat site-ul Imobiliare.ro, pentru a cauta apartamente si case in orasele mari ale tarii.

In perioada analizata in acest studiu, cele mai mari cereri de cumparare au fost in Cluj adica 32% din total, urmat de Iasi (31%), Timisoara (28%), Brasov (15%), Constanta (8%) si Bucuresti (8%).Casele si terenurile, au facut parte din sfera de interes a cumparatorilor si in perioada pandemica.In perioada starii de urgenta si imobiliarele au avut de suferit.Prin urmare, interesul de a cumpara un apartament a inregistrat o scadere de 40%.

Totusi, oamenii au fost atrasi de posibilitatea de a cumpara o casa sau un teren in procent de 70%, respectiv, 60%. In luna septembrie a acestui an, cererea pentru case si terenuri a fost aproximativ la fel ca si in luna ianuarie in timp ce cererea pentru apartamente de 80%.

În judetul Ilfov, interesul pentru case si terenuri a fost extrem de redus in luna martie, iar cel pentru apartamente, ramane la fel. Cererea pentru case si terenuri a fost in mare crestere in aceasta vara iar in toamna cererea pentru case a crescut cu peste 20% iar pentru terenuri cu 80% mai mare.Interesul de cumparare a unei case este in crestere

Oamenii sunt mai interesati ca si la inceput de an sa-si cumpere o casa, probabil in ideea de a se gospodari mai usor la casa. Cererea pentru apartamente este in continua scadere in timp ce casele si terenurile au intaietate.In luna septembrie, interesul pentru apartamente era situat la 60% din cererile pe intregul an, iar casele si terenurile inregistreaza 80%.Foarte interesant faptul ca aceste niveluri atinse sunt mai mari decat in iunie si iulie.

In perioada pandemiei, romanii sunt mai interesati de achizitionarea unor case sau vile.Aceasta tendinta se mentine in continuare la nivelul marilor orase din tara. In Cluj situatia este un pic diferita. In comparatie cu luna ianuarie, cererile de apartamente a scazut sub 30% in luna aprilie, casele s-au mentinut la pragul de 50%, iar terenurile, la pragul de 75%.

In comparatie cu orasul de pe Somes cererile sunt in scadere in ceea ce priveste achizitia unor case. Tendinta actuala arata ca interesul oamenilor de a cumpara un apartament se situeaza in jurul procentului de 80% iar interesul pentru case este cu aproape 20% mai mare decât la inceputul anului in timp ce pentru terenuri, cu aproape 60%.Cererile oscileaza in functie de un oras sau altul insa in mare parte, cei mai multi sunt mai interesati de a locui la casa decat la bloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *