X inchide

Compartimente antifoc: fundatia protectiei pasive impotriva incendiilor

Protectia pasiva impotriva incendiilor este procesul de protectie a unei cladiri impotriva incendiilor fara utilizarea sistemelor active de stingere a focului. Sunt folosite multe metode pentru asigurarea protectiei pasive impotriva incendiilor, dar una dintre fundatii este proiectarea si implementarea compartimentelor antifoc pe orizontala si pe verticala.

Ce este un compartiment antifoc?

Un compartiment antifoc este unitatea de baza a unui plan pentru protectia pasiva impotriva incendiilor. Este o sectiune din interiorul unei cladiri care este proiectata pentru a preveni raspandirea focului si fumului in afara ariei sale.

Ce este necesar pentru etansarea unui compartiment antifoc?

Etansarea unui compartiment antifoc este procesul de creare a unei etansari intre compartimentul antifoc si mediul exterior. Aceasta etansare este importanta pentru a preveni raspandirea focului in interiorul unei structuri. Etansarea poate fi realizata implementand diferite materiale de constructii si produse rezistente la foc, cum ar fi placi din silicat de calciu, vopsele protectoare intumescente, elemente de etansare a penetrarilor sau sticla rezistenta la foc. Rezultatul acestui proces trebuie sa indeplineasca criteriile REI – capacitate portanta (R), integritate (E), si izolatie (i).

Exemple de compartimentare orizontala si verticala

Compartimentarea orizontala foloseste pereti despartitori din placi de silicat de calciu sau sticla rezistenta la foc si diferiti etansanti de penetrari (coliere antifoc sau caramizi) pentru a preveni raspandirea focului pe acelasi etaj. Compartimentarea verticala se ocupa de pericolul extinderii focului si fumului pe etaje superioare sau inferioare, in special prin conducte si cabluri. Totusi, se ia in considerare si protectia la foc a tavanelor si podelelor.

De ce este atat de importanta etansarea compartimentelor antifoc? Dupa cum puteti vedea, etansarea la foc si compartimentarea antifoc ajuta in reducerea daunelor cauzate de incendii mentinandu-le intr-un loc. Chiar daca focul se raspandeste, se extinde mult mai lent, oferind timp ocupantilor sa evacueze cladirea si pompierilor sa evalueze controlul asupra situatiei. De asemenea, ii ajuta sa se deplaseze prin cladire mai eficient si cu mai putin pericol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *