Cluj-Napoca devine centrul cercetarii in Inteligenta Artificiala din Romania

Romania face un pas semnificativ spre viitor odata cu dezvoltarea primului institut de cercetare in Inteligenta Artificiala (IA). Acest proiect ambitios marcheaza un moment important in evolutia tehnologica a tarii, oferind oportunitati de dezvoltare pentru solutii inovatoare, colaborari internationale si formarea de specialisti de top in domeniul IA.

Lansarea proiectului

Anuntul privind inceperea lucrarilor de constructie a fost facut de ministrul Finantelor, Marcel Bolos, pe pagina sa de Facebook. Centrul de cercetare va functiona in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, cu o investitie de peste 105 milioane de lei. Lucrarile de constructie au fost inaugurate vineri, marcand astfel inceputul unui proiect care va genera beneficii economice si tehnologice semnificative pentru Romania.

Obiectivele institutului

Noul institut de cercetare in Inteligenta Artificiala are ca scop principal dezvoltarea solutiilor tehnologice proprii ale Romaniei. Prin acest centru, tara va putea sa colaboreze cu parteneri internationali si sa formeze specialisti de top in domeniul IA. Ministrul Finantelor, Marcel Bolos, a subliniat importanta acestui proiect pentru multiple domenii, inclusiv sanatate, educatie, securitate si administratie publica.

„Vedem zi de zi potentialul IA de a transforma multiple domenii, de la sanatate si educatie, la securitate si administratie publica. Prin intermediul acestui institut, Romania va putea sa-si dezvolte propriile solutii tehnologice, sa colaboreze cu parteneri internationali si sa formeze specialisti de top in domeniu. Ca ministru de Finante, sunt mandru sa sustin acest proiect ambitios, care va genera beneficii economice semnificative”, a declarat Marcel Bolos.

Sprijin si colaborari

Ministrul Cercetarii, Bogdan Gruia Ivan, a anuntat si el, sambata, pe Facebook, ca Centrul de Inteligenta Artificiala va oferi studentilor si cercetatorilor resurse de ultima generatie si sansa de a lucra la proiecte cu impact global. El a evidentiat colaborarile de prestigiu, cum ar fi cea cu Lockheed Martin, o companie de top in domeniile aerospatial, tehnologic si militar.

„Inteligenta artificiala reprezinta viitorul tehnologiei si va revolutiona modul in care traim si muncim. De la automatizarea proceselor de afaceri pana la imbunatatirea serviciilor publice si crearea de solutii personalizate pentru cetateni si companii, posibilitatile sunt nelimitate. Centrul de Inteligenta Artificiala de la Universitatea Tehnica Cluj-Napoca va fi un catalizator pentru aceste schimbari, pregatind generatiile viitoare de inovatori si lideri in tehnologie”, a declarat Bogdan Gruia Ivan.

Importanta Cluj-Napoca in sectorul IT

Cluj-Napoca este deja un important hub tehnologic in Romania, cu peste 1.200 de companii IT care ofera locuri de munca pentru zeci de mii de specialisti. Acest context favorabil face din Cluj-Napoca locatia ideala pentru primul institut de cercetare in Inteligenta Artificiala din tara. Prezenta numeroaselor companii IT si a unui mediu academic puternic va asigura succesul si impactul pozitiv al acestui institut.

Detalii despre contract si amplasare

Contractul pentru construirea institutului, in valoare totala de 105,095,830 lei (inclusiv TVA), a fost atribuit asocierii Kesz Constructii Romania SRL (ca lider) si SDC Proiect SRL (asociat). Centrul va fi amplasat in campusul universitar al Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca, oferind astfel un mediu propice pentru cercetare si inovare.

Perspective si oportunitati de dezvoltare

Construirea primului institut de cercetare in Inteligenta Artificiala din Romania deschide noi perspective pentru dezvoltarea tehnologica si economica a tarii. Acest institut va juca un rol crucial in formarea specialistilor in IA, in promovarea colaborarilor internationale si in dezvoltarea de solutii tehnologice avansate care vor avea un impact semnificativ asupra societatii.

Prin acest proiect, Romania se pozitioneaza ca un actor important pe scena globala a cercetarii in Inteligenta Artificiala, atragand investitii si talente din intreaga lume. Institutia va contribui la crearea unui ecosistem de inovare si tehnologie, sprijinind astfel cresterea economica si dezvoltarea durabila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *