X inchide

Ciudatenii despre lumea uimitoare a insectelor

Insectele sunt peste tot iar in lume exista sute si sute de specii care mai de care mai surprinzatoare.Pe pamant sunt mii de creaturi de acest fel iar cele mai cunoscute sunt furnicile, albinele, mustele si carabusii.Toate aceste creaturi au sase picioare si o perche de antene cu care afla tot ceea ce se intampla in jur.

Chiar daca la prima vedere nu pare nimic ciudat totusi insectele se remarca prin tot felul de comportamente si abilitati uimitoare.Se pare ca insectele sunt cele mai de succes creature dat fiind faptul ca in urma cercetarilor facute de catre oamenii de stiinta s-au descoperit 1,5 milioane de specii de organisme pe planetă iar insectele ocupa aproximativ doua treimi din aceasta multime, adica mai mult decat oricare alta specie, ceea ce inseamna ca numarul total se apropie de 9 milioane.

Insectelor sunt extrem de multe insa nu par sa invadeze planeta pentru ca sunt foarte mici fapt ce le permite sa se ascunda foarte usor.Exoscheletului protector rezistent dar si prezenta aripilor le ajuta sa fie in siguranta si au capacitate extraordinare de a se inmulti. Iata care sunt cele mai interesante curiozitati:

Gandacul Rinocer are cornite asemanatoare cu a cerbului ca si design insa sunt mult mai mici. Acesta face parte din specia carabusilor care reprezinta aproximativ 40 la sută din toate speciile de insecte.Caracabusii au un secret nespus al diversitatii ceea ce ii ajuta sa aiba un stil de viata versatile, ceea ce garanteaza ca specia se va perpetua continuu si nu va disparea la fel de repede ca si alte specii.

Furniciile muncitoare ne uimesc si ele avand in vedere ca pe toata planeta traiesc 10 catralioane de furnici. Se pare ca pe pamant exista milioane de specii de organisme despre care nu se cunoaste aproape nimic.Unica insecta descoperita pe Antarctica este numita Belgica Antarctica si este o musculita minuscula de doar 0,58 cm la maturizare care este in mod surprinzator si cel mai mare animal terestru din toata Antarctica.

Aceasta insect se pare ca s-a adaptat foarte bine la clima aspra si se poate feri de inghet datorita fluidelor sale corporale fiind mereu active datorita tenului sau violet-negru, culoare ce ajuta sa absoarba mai multa lumina solara vizibila si a acumula suficienta energie si caldura.

Totusi in mari si in oceane nu exista aceste mici creaturi cu sase picioare pentru ca insectele nu au reusit sa conolizeze cea mai mare biosfera de pe planeta. Nu se stie exact de ce, dar probabil o explicatie ar fi faptul ca in oceane lipsesc plantele prezente pe uscat care sunt atat de necesare pentru hrana si adapost.

Crustaceele care sunt rude cu insectele s-au instalat peste tot in mari si oceane si probabil ca si-au izgonit competitorii.Exista unele insecte care respira  prin partile laterale ale corpului si nu prin gura.Acestea inhaleaza oxigenul si expira dioxidul de carbon prin gaurile existente in exoscheletul lor, ceea ce este de-a dreptul ciudat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *