X inchide

Cine a construit Farul din Alexandria si de ce ?

In secolul al II-lea I.Hr., poetii greci Antipater din Sidon si Philon din Bizant au facut o lista cu cele mai impunatoare constructii ale acelor timpuri. Acestea reprezentau un omagiu adus artei si stiintei dar ingloband mitologia si religia. Asa au aparut cele 7 minuni ale lumii, printre care se numara si Farul din Alexandria.

Piramida lui Kheops a fost singura care a rezistat peste ani Si poate fi admirata si astazi, iar cea care a avut un scop practic, este Farul din Alexandria, nimit si „Marele Port”.

Dorinta de a calatori pe Nil pentru a raspandi cultura greceasca in randul populatiilor negrecesti, regele Alexandru cel Mare a intemeiat orasul Alexandria, care apoi a devenit capitala Egiptului antic. Acesta avea iesire la Marea Mediterana, insa accesul pe mare era destul de periculos datorita apelor deloc adanci si numeroaselor recifuri. Pentru un plus de siguranta in navigat era nevoie de un punct de observare. Dupa ce Alexandru cel Mare a murit, Ptolemeu Soter, a vrut sa gaseasca o solutie practica pentru a reduce numarul navelor care naufragiau aproape de Alexandria.

Insula Pharos este legata de tarm printr-un dig care impartea portul in doua. Ptolemeu i-a cerut ajutorul lui Sostratus din Cnidus, pentru a construi Farul din Alexandria, care era absolut necesar pentru ghidarea navelor. Acesta a fost construit pe vechea insula Pharos, care a devenit cu timpul orasul Alexandria.

Constructia a fost cu totul deosebita astfel ca modelul arhitectonic a fost preluat si folosit pentru majoritatea farurilor de pe tarmurile mediteraneene. Farul din Alexandria a fost un reper clar si sigur pentru toti cei care navigau in urma cu 1.500 de ani.

A devenit extrem de cunoscut in lumea antica si a aparut chiar si pe monedele romane. Constructia farului a durat timp de 11 ani si a inceput in anul 290 I. Hr. Proiectul a fost finalizat de fiul acestuia, Filadel-Sostratus, insa Ptolemeu nu i-a dat voie sa-si puna numele pe constructie. Cu toate acestea, la baza Farului scrie asa :„Eu, Sostrate, fiul lui Dexiphanes din Cnidos, ofer această operă Zeilor Navigatori şi oamenilor care călătoresc pe mări”.

Farul functiona intr-un mod extrem de eficient. Noaptea ardea un foc in varf iar ziua se folosea o oglinda imensa, care reflecta razele Soareluisi putea fi clar vazuta de la mare distanta. Farul din Alexandria a fost construit pe trei sectiuni, diferite ca dimensiune.

Cea mai de jos era facuta in forma unui cub, a doua reprezenta o prisma octogononala iar a treia avea forma unui cilindru. In varf se afla  statuia lui Poseidon de 7 metri inaltime. Acesta era zeul grec al marii pe care toti il venerau. Nu se stie cu exactitate cat de inalt era Farul insa se crede ca avea o inaltime cuprinsa intre 135 si 450 de metri.

La momentul inaugurarii, farul din Alexandria era cea mai înalta structura din acele timpuri care nu avea forma unei piramide. Ruinele acestui far au fost descoperite sub apa, iar sit-ul arheologic s-a pastrat ca muzeu al orasului antic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *