Cele mai profitabile companii din Romania din top 10

Conform unei analize facute pe baza datelor oficiale si prezentate in Ziarul Financiar cele mai profitabile zece companii din Romania au incasat suma de peste 10,6 mld. Lei.In topul firmei se afla producatorii de enrgie OMV Petrom SA şi Hidroelectrica urmati indeaproape de Romgaz si Nuclearelectrica si apoi de MV Petrom Marketing.

Pentru a face parte din acest top o companie trebuie sa insumeze minim suma de 450 mil. lei iar firmele fruntase au reusit sa adune in conturi sume uriase de-a lungul timpului.Companiile de energie ocupa un loc de top insa in acest top isi fac simtita prezenta si hipermarketurile Dedeman, Kaufland si Lidl,  producatorul Dacia si JT International, o firma de tigarete.

Dedeman, este singura companie antreprenoriala din top 10, care a reusit sa urce inca o pozitie fata de anul trecut, cand a castigat cu 26,6% mai mult decat in 2020. Aceasta companie si-a castigat un loc fruntas printre magnatii OMV Petrom SA, Hidroelectrica si Romgaz.Dedeman, foarte cunoscut pe piata de bricolaj este un important retail local, ce depaseste cu brio gigantii Kaufland si Lidl, cele doua mari companii alimentare.

Profiturile obtinute de catre toti acesti magnati difera de la caz la caz, deoarece perioada pandemica si-a pus amprenta in mod negativ asupra lor. Chiar daca anul 2020 a fost un pic altfel, si in restul timpului castigurile oscileaza. Prin urmare, Romgaz si Hidroelectrica semnaleaza o scadere de peste 20% a castigului net in 2019 fata de 2018 in timp ce Nuclearelectrica obtine un avans de 30% in aceeasi perioada.Unele firme au reusit sa-si majoreze castigul iar altele precum OMV Petrom SA, Hidroelectrica, Romgaz si Dacia au insumat scaderi de 6%.

Cele zece firme incadrate in topul celor mai profitabile companii au obtinut un profit de aproape 11 mld. lei la cifra de afaceri si implicit, 106 de miliarde de lei.  Acest lucru inseamna ca marja se incadreaza in total la peste 10%.Totusi, marjele variaza destul de puternic, astfel ca producatorul auto Dacia sau al OMV Petrom Marketing se incadreaza sub limita de 3% in timp ce Hidroelectrica si JT Internaţional se incadreaza la peste 30%.

Cea mai mare pondere din cifra de afaceri a fost obtinuta de catre mariile companii si-anume un procent de 44%. Companiile medii au obtinut un profit de 22%, cele mici  de 21% iar microîntreprinderile de 13%.

Companiilor nefinanciare au obtinut un profit de 60% fata de anul 2015 si au inregistrat cresteri cu 104% fata de 2010 iar in anul 2019 au facut profit net de 123,6 miliarde lei.Toate companiile analizate au avut castiguri si pierderi oscilante iar pe total, 385,7 mii companii (56,6%) au inregistrat profit iar 213,9 mii de firme locale (31,4%) au avut pierderi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *