X inchide

Cea mai inalta cascada din intreaga lume – Cascada Tugela

Cascada Tugela este de fapt un complex de cascade sezoniere aflate in Muntii Dragonului din Parcul National Royal Natal din Africa de Sud. Aceasta contine nenumarate cascade din provincia KwaZulu-Natal, din Africa de Sud. Cascadele se afla in imediata vecinatate a izvorului raului Tugela.

Potrivit masuratorilor cascada Tugela ocupa un loc de top in clasamentul celor mai inalte din lume. Are o cadere neintrerupta de 411 metri si o cadere totala de 947 de metri. Unii considera ca primul loc in acest top il ocupa Cascada Angel din Venezuela. Se pare ca masurarea ambelor caderi este incorecta. Conform masuratorilor, cascada Angel are 979 de metri inaltime, dar nu se stie cu certitudine daca este sau nu cifra reala. O noua masurare a cascadei Tugela care a avut loc in 2016 arata ca are de fapt 989 de metri inaltime.

Cei mai curajosi pot face o drumetie pana in varful muntelui Drakensberg. Raul Tugela izvoraste din varful Mont-Aux-Sources. Drumul este destul de anevoios dar merita sa incercati daca va place cu adevarat aventura. Pentru a ajunge in varf, trebuie sa urcati o scara cu lant, iar calatoria dus-intors dureaza in jur de 4 – 8 ore.

Puteti incerca si un alt traseu, care incepe din Parcul National Regal Natal si ajungeti pe un drum serpuit prin padurile dese din Cheile Tugela. Acest traseu are o lungime de aproape 7 kilometri. De aici puteti vedea foarte bine cele 5 puncte ale cascadei. Merita sa tot efortul sa ajungeti pana in varf pentru ca de aici privelistile sunt absolut uimitoare.

Raul si cascada poarta acelasi nume, „Tugela”, care provine de la cuvantul Tugula care inseamna ”brusc” in limba zulu. Acesta se refera de fapt la caderea brusca a raului Tugela care se afla pe marginea Drakensberg sau Muntii Dragonului cum mai sunt numiti.

Debitul raului Tugela variaza foarte mult ca volum pe parcursul anului, pentru ca acesta creste sau scade in functie de sezon. Este vorba despre o diferenta notabila intre anotimpul cald si rece. Din acest motiv, cascada Tugela mai este cunoscuta si sub denumirea de „cascada sezoniera”. In timpul sezonului de vara cascada se poate usca complet.

In comparative cu Angel Falls, aceasta cascada nu are o singura cadere vertical dar are o secventa de caderi libere mai scurte. In cadere, raul face cinci salturi consecutive pe peretele de stanca al Munților Drakensberg, ceea ce o face cu adevarat unica.

Partea superioara a acestor caderi poate ingheta complet si formeaza stalpi de gheata iarna, cand este extrem de frig. Nici cand este foarte rece, nici cand este foarte cald, cascada nu se evidentiaza la adevarata valoare. Aceasta poate fi vazuta de pe drumul principal din parc in timpul sezonului ploios. Toamna este anotimpul in care puteti vedea cascada in maretia ei. Punctul din care cade apa raului este cunoscut sub numele de zona Amfiteatrului.

Cascada Tugela isi merita pe deplin numele de minune naturala, pentru ca aproape inexplcabil modul in care s-a format. Poti savura din plin o imagine minunata a caderii apei care loveste zidurile muntelui si ajunge in partea de jos in splendoarea ei .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *