Ce sunt vergeturile si de ce apar ?

Vergeturile sunt acele dungi lungi, inguste si inestetice care apar pe piele. Deseori apar atunci cand pielea se intinde prea mult, din cauza sarcinei, cresterea sau pierderea in greutate, pubertatii sau cresterii.  Foarte multe persoane se confrunta cu aceasta afectiune, deoarece vergeturile apar in mod frecvent. Statistica arata ca femeile sunt mai predispuse la vergeturi decat barbatii.

Acestea pot aparea pe diferite parti ale corpului dar sunt cel mai des inlanite pe picioare, burta, maini sau spate. Un procent de 50% din femeile insarcinate se confrunta cu vergeturi. Baietii tind sa faca vergeturi la pubertate, atunci cand se inalta dintr-o data si cand corpul se se afla intr-o perioada accelerata de dezvoltare. De asemenea, pot aparea dupa ce fac antrenamente la sala iar muschii cresc.

Nu prea sunt tratamente specifice pentru vergeturi. Acestea trec cu timpul si nu prezinta riscuri grave pentru sanatate. Totusi, acestea reprezinta o problema din punct de vedere estetic si foarte multe femei tind sa devina complexate din cauza lor.

De aceea, vergeturile reprezinta o preocupare estetica semnificativa. Majoritatea oamenilor au vergeturi. Inainte ca acestea sa apara, pielea pare ca este mai subtire si are o nuanta de roz. Pentru inceput vergeturile au forma unor dungi ridate, de diferite nuante de la rosu la maro, in functie de culoarea pielii. Cu timpul dungile se estompeaza si se schimba intr-o culoare neutra.

Vergeturile devin treptat mai putin vizibile, dar pana ce dispar poate dura si ani de zile.Sarcina ramane totusi principala cauza a vergeturilor, deoarece pielea se intinde extrem de mult. Pe locul 2 se afla pubertatea, adica cresterea rapida tipica adolescentilor. De asemenea, si cresterea rapida in greutate este o cauza esentiala.

Nu trece cu vederea si faptul ca diferite afectiuni medicale pot sta la baza aparitiei vergeturilor. Printre acestea se numara sindromul Marfan si sindromul Cushing. Sindromul Marfan duce la scaderea elasticitatii tesutului cutanat, iar sindromul Cushing accelereaza productia hormonilor, ceea ce face pielea mult prea fragila.

Un alt motiv care poate duce la aparitia vergeturilor este utilizarea indelungata a cremelor si lotiunilor cu corticosteroizi, pentru ca acestea scad nivelul de colagen din piele. Colagenul este cel responsabil cu sustinerea elasticitatii pielii, iar o cantitate redusa poate facilita riscul aparitiei vergeturilor.

Pielea este formata din 3 straturi. Vergeturile se formeaza in derma, sau stratul mijlociu, atunci cand tesutul conjunctiv este intins la maxim. Cresterea rapida duce la o intindere brusca, ceea ce face ca dermul sa se rupa si permite straturilor mai profunde ale pielii sa iasa la iveala Acest lucru poate forma vergeturi si face pielea sa aiba un aspect inestetic.

Cu timpul, vergeturile se estompeaza si vor avea un aspect albicios dat fiind faptul ca grasimea palidăa de sub piele devine vizibila in locul vaselor de sange obisnuite.Este mai probabil ca acestea sa devina mai severe daca nivelul de cotizon este mai ridicat, pentru ca acesta slabeste fibrele elastice din piele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *