Ce se intampla cu facturile la energie dupa 1 iulie. Mecanism nou de sprijin pentru romanii vulnerabili

Dupa luni de incertitudini legate de preturile la energie, autoritatile vin cu o noua directie privind sprijinirea consumatorilor vulnerabili. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anuntat ca, incepand cu 1 iulie, schema actuala de plafonare si compensare a preturilor la energie electrica va expira, urmand sa fie inlocuita de un mecanism mai tintit, destinat exclusiv celor care au cu adevarat nevoie de ajutor.

Ministerul Muncii are termen pana la 15 iunie sa propuna un sistem prin care sprijinul sa fie acordat sub forma de voucher sau card de energie, astfel incat protectia sa ajunga direct la persoanele aflate in dificultate.

De ce se schimba actualul sistem de compensare

Schema actuala de plafonare-compensare a fost implementata pentru a atenua efectele exploziei preturilor la energie din ultimii ani, cauzate de criza energetica europeana, tensiunile geopolitice si inflatia. Potrivit ministrului Burduja, in contextul actual, preturile la energie electrica au crescut in Europa cu 25-30%.

Din acest motiv, guvernul a decis sa prelungeasca masurile actuale pana la 1 iulie 2025, dar si sa pregateasca o tranzitie catre un sistem mai echitabil. Scopul declarat este ca sprijinul financiar sa fie acordat doar acelor consumatori care se confrunta cu dificultati reale in plata facturilor, evitand astfel cheltuielile publice excesive si interventiile generalizate.

„Romanii care au cu adevarat o greutate pentru plata facturilor vor fi protejati printr-un mecanism de tip voucher sau card. Ministerul Muncii are termen pana la 15 iunie sa vina cu aceasta propunere”, a declarat Burduja.

Cine va beneficia de cardul sau voucherul de energie

Desi mecanismul exact este inca in lucru, ministrul a oferit cateva indicii despre categoriile de persoane vizate:

  • Familiile cu venituri mici sau aflate in saracie energetica;
  • Persoanele vulnerabile din mediul rural sau urban marginalizat;
  • Cei care folosesc echipamente medicale acasa si au consum ridicat;
  • Pensionarii cu pensii minime sau persoane cu handicap.

Burduja a subliniat ca sprijinul nu va mai fi acordat in mod generalizat tuturor consumatorilor, ci se va concentra exclusiv asupra celor care au nevoie reala. „Pe ei, statul ii va proteja in continuare printr-un mecanism dedicat si cred ca asa este cel mai corect”, a precizat el.

Este de asteptat ca noul card sau voucher de energie sa fie similar cu cel acordat in perioada crizei energetice din 2022–2023, cand milioane de romani au primit sprijin pentru plata facturilor.

Ce se intampla cu cei care consuma mai mult de 300 kWh

Pentru consumatorii care depasesc pragul lunar de 300 kWh, in special familiile numeroase din mediul urban, Burduja sustine ca preturile vor scadea dupa 1 iulie, odata cu liberalizarea completa a pietei si cu posibilitatea de a alege oferte mai competitive de la furnizori.

Ministrul ii indeamna pe romani sa acceseze site-ul ANRE pentru a compara ofertele existente si a face din timp o alegere avantajoasa. „Exista deja oferte sub 1,3 lei/kWh, iar cine isi alege din timp furnizorul poate obtine un pret bun dupa 1 iulie”, a spus acesta.

Asadar, desi se renunta la plafonarea generala, consumatorii activi si informati isi pot negocia un tarif mai bun direct cu furnizorii din piata libera.

Investitii masive in productia de energie

O alta directie importanta anuntata de Sebastian Burduja este cresterea capacitatii de productie interna. Oficialul afirma ca Romania trebuie sa devina mai putin dependenta de importuri si de conditiile meteo pentru a stabiliza preturile.

„Am lansat cel mai important program de investitii din sectorul energetic dupa Revolutie: 14 miliarde de euro in proiecte finantate din fonduri nerambursabile. Anul trecut am adus 1.251 de megawati noi in sistem. Anul acesta ne dorim sa dublam aceasta performanta”, a declarat ministrul.

Proiectele aflate in derulare vizeaza energie regenerabila, modernizarea retelelor si diversificarea surselor de aprovizionare. Desi efectele nu vor fi vizibile imediat, se estimeaza ca in urmatorii ani Romania va deveni un producator important de energie in regiune.

Situatia gazelor: preturi stabile si fara emotii

In ceea ce priveste facturile la gaze naturale, Burduja a declarat ca nu exista motive de ingrijorare. Schema de plafonare pentru gaze a fost prelungita pana la 1 aprilie 2026, iar mecanismul de formare a pretului – cu plafon impus de la producator pana la consumatorul final – ramane neschimbat.

„Nu avem emotii la gaz. Romania are al patrulea cel mai ieftin gaz din UE si nu anticipam cresteri in facturi”, a transmis ministrul. Aceasta stabilitate vine in contextul unei productii interne solide si al unei cereri mai usor de gestionat comparativ cu energia electrica.

Pentru consumatorii casnici, acest lucru inseamna ca cel putin pana la inceputul anului 2026, facturile la gaze nu vor suferi modificari semnificative, iar interventiile statului vor continua.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *