Ce nu trebuie sa faca o femeie insarcinata pentru a nu se expune riscurilor ?

O femeie gravida trebuie sa aiba mare grija la actiunile pe care le intreprinde si la obiceiurile pe care le are, pentru a nu pune in pericol sarcina. In acest sens, este indicat sa renunte la alcool, tutun si droguri, sa faca cat mai mult sport si sa exericitii mentale, care o ajuta sa se mentina intr-o stare optima, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.

Sanatatea si siguranta bebelsuului depinde de deprinderile mamei, de aceea trebuie sa acorzi o atentie deosebita diferitelor lucruri care ar trebui evitate timpul sarcinii. Iata care sunt acestea :

  • consumul unor alimente grele la stomac cum ar fi fasolea si varza
  • vopsitul parului cu vopsea umeda ce contine amoniac
  • consumul de cofeina
  • administrarea unor medicamente cum ar fi antibioticele
  • purtarea tocurilor
  • baile cu hidromasaj si saunele
  • pisicile si cainii pentru a nu face alergie
  • fumatul pasiv
  • alcoolul
  • Statul in pozitia sezut sau in picioare pentru o perioada prea lunga de timp

Exista si o serie de alimente ce trebuie evitate, cum sunt: carnea cruda si crustaceele sau carnea de vita gatita insuficient. De asemenea, nu este indicat conscumul de mezeluri deoarece acestea pot fi contaminate cu o bacterie ce poate traversa placenta si infecta fatul, ceea ce i-ar putea pune viata in pericol.

Este bine ca femeile insarcinate sa nu manance peste care poate contine un nivel ridicat de mercur, cum ar fi : rechinul, macroul, pestele-spada si pestele tigla. Se pot consuma fructele de mare afumate dar trebuie evitata maioneza si cremele de prajituri in exces.

Nu este indicat nici consumul de branzeturi de tip Roquefort, feta, Gorgonzola, Camembert si Brie ci se pot consuma doar cele facute din lapte pasteurizat.De asemenea, nu este bine sa se vopseasca pentru ca se pot expune toxicitatii iar substantele chimice din vopsea le pot face rau.

Chiar daca cofeina are un efect diuretic, aceasta poate duce la cresterea tensiunii arteriale si un ritm cardiac crescut. Cofeina traverseaza placenta si ajunge la copilul aflat in dezvoltare, incetinind progresul. Cofeina nu trebuie exclusa in totalitate insa trebuie consumata o cantitate moderata.

Tine cont de faptul ca nu doar cafeaua contine cofeina, ci si ceaiurile ciocolata, sucurile dar si anumite medicamente eliberate fara prescriptie medicala. Femeile insarcinate nu ar trebui sa poarte pantofi cu tocuri mai inalte de 5 cm, deoarece in caz contrar se pot confrunta cu dureri mari de spate. In plus, pe masura ce burta creste, centrul de greutate se va schimba ceea ce poate duce la o mare instabilitate.

De asemenea, nu este indicat ca femeile gravide sa faca baie cu apa fierbinte pentru ca o temperatura ridicata a corpului in primul trimestru poate duce la malformatii congenitale. Renunță la baia fierbinte, stai departe de animale si bucura-te din plin de cat mai multe activitati relaxante care iti fac o reala placere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *