Toamna este momentul culesului, cand se strang foarte multe fructe si legume de sezon. Cele mai indicate pentru beneficiile sale asupra sanatatii sunt : dovleacul, merele, anghinarea, rucola, sfecla rosie, broccoli, varza de Bruxelles, varza, morcovi, conopida, fenicul, struguri, praz, ciuperci, pere.
Profita de multitudinea fructelor si legumelor proaspete si delicioase chiar daca vara a trecut demult. Favoritele toamnei vor avea mereu farmecul lor, in special dovleacul de placinta. Iata cum sa alegi cele mai bune fructe si cum sa le pastrezi cat mai mult timp :
Dovleac
Alege un dovleac cu coaja tare si culori profunde si pastreaza-l in locuri ferite de lumina si caldura, pentru 2 sau 3 saptamanai. Fa dovleac copt la cuptor, presarat cu zahar si scortisoara sau o placinta apetisanta de toamna.
Mere Alege
Merele mai tari, cu coaja neteda. Pentru a le mentine proaspete stropeste-le cu suc de lamaie, de portocale sau de grapefruit. Tine merele in frigider pentru a le pastra cat mai bine aroma. Foloseste merele pentru a face suc, produse de patiserie, cocktailuri, garnituri sau alte mancaruri de toamna.
Anghinare
Anghinarea se recolteaza atat primavara, cat si toamna in octombrie. Alege-le pe cele care au frunzele mai compacte si au culoarea verde intens. Pastreaza-le in frigider timp de o saptamana. Atunci cand o gatesti taie tulpina si vei obtine o baza plata, apoi taie jumatatea superioara. O poti fierbe, praji sau gati la abur.
Rucola
Care are o culoare verde aprins este cea mai buna. Pastreaz-o invelita in plastic, la frigider cateva zile. O poti folosi pentru a face pesto sau o baza la salate pentru a le conferi o aromă piperata.
Sfecla rosie
Alege sfecla mai mica, pentru ca este mai frageda. Refrigereaza sfecla in plastic pentru 2-3 saptamani. O poti fierbe sau trage in tigaie sau o poti mura, sau poti face piureuri ori salate.
Broccoli
Cumpara ciorchini de culoare intensa si muguri inchisi si pastreaza la frigider in punga ermetica, timp cateva zile. Broccoli poate fi folosit la supe, curry, sosuri. Se fierbe rapid, se trage la tigaie cu unt si usturoi si obtii rapid o garnitura sanatoasa.
Varza de Bruxelles
Trebuie sa aiba culoarea de un verde stralucitor, cu capatani mici. Se pastreaza la frigider intr-o punga de plastic pentru 3 zile. Varza de Bruxelles poate fi gatita la aburi, prajita sau la cuptor.
Varza
Cele mai bune verze au frunzele bine stranse si se simt destul de grele pentru marimea lor. Se poate pastra la frigider si o saptamana daca este invelita intr-o punga de plastic. Atat varza rosie, cat si cea verde se consuma crude sau gatite. Din varza se poate face ciorba, salate, varza calita pentru garnitura sau alte preparate cu varza si carne.