Ce fac cu adevarat speciale animalele care traiesc in padure ?

Sunt foarte multe animale pentru care habitatul natural il reprezinta padurea. Acestea isi fac simtita prezenta acestora in diferite zone geografice in paduri care se afla la diferite altitudini. La noi in tara, padurile inca mai reprezinta un mediu prielnic pentru viata salbatica. Iata care sunt animalele care traiesc in pădure: veverita, bursucul, porcul mistret, vulpea, cerbul, caprioara, ursul si lupul.

Padurile reprezinta plamanii planetei pentru ca acestea ne asigura oxigenul de care avem nevoie zi de zi. Aerul pur si curat de la munte ne ofera o senzatie unica si adesea ravnita, deoarece  multi dintre noi traim in orase aglomerate si respiram un aer poluat.Padurile joaca un rol esential pentru viata pe Pamant. Acestea reprezinta habitatul ideal pentru foarte multe animale dar si plante. Alte beneficii pe care padurile le aduc in atentia noastra :

  • protejeaza bazinele hidrografice.
  • inspira relaxare
  • ofera locuri minunate de recreere.
  • furnizeaza oxigenul necesar pentru a supravietui
  • ofera un plus de sanatate.

Este absolut impresionat faptul ca padurile gazduiesc mai mult de trei sferturi din viata de pe Pământ. Aceste ecosisteme includ plante, animale, ciuperci si bacterii. Animalele care le populeaza joaca un rol important in dezvoltarea acestora.

Veverita traieste in padurile de confiere si de foioase dar si in parcurile din numite orase. Femela naste chiar si două generatii de pui pe an si fata cate 7 pui de multe ori. In prezent veverita nu mai este atat de vanata dar ramane un animal foarte frumos si apreciat.

Bursucul se gaseste cu precadere in regiunile cu paduri dese. Acesta hiberneaza in decursul iernii. Poate trai pana la 18 ani. Este un animal mai lenes care isi pretrece aproape tot timpul in vizuina. El iese doar noaptea, cand isi cauta hrana. Bursucul se hraneste cu : fructe, seminte, oua, viermi, radacini, insecte, dar si pui de pasari.

Porcul mistret traieste in aproape toate zonele, incepand din Delta si pana in Carpati. Mistetul este vanat ca trofeu si carne, dar fiind un animal salbatic poate ataca si omul.

Vulpea este unul dintre cel des intalnit animal din padurile din Romania iar blana vulpii este foarte cautata.Vulpea e un animal singuratic, care umbla in haita doar in perioada imperecherii Cerbul carpatin si lopatar sunt cei mai mari ierbivori de la noi din tara. Acestia pot cantari pana la 300 de kilograme. Traiesc in toate zonele carpatice si sunt animale cu adevarat impunatoare.

Caprioara este delicata si are o piele extrem de frumoasa. Cerbul si caprioara sunt animale salbatice diferite, chiar daca pare ca fac parte din aceeasi specie. Ursul brun este cel mai mare animal salbatic care traieste in padurile montane. Un adult ajuns la maturitate poate sa cantareasca aproape 300 kilograme dar poate ajunge la o greutate maxima de 480 de kilograme.

Lupul poate fi intalnit in toate zonele tarii. Acum 3 ani s-a raportat un numar de 2.500 – 3.000 de exemplare de lupi censii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *