Ce este inspectia tehnica periodica (ITP) si cand trebuie facuta aceasta?

Pentru a circula legal pe drumurile publice din tara noastra, orice autovehicul trebuie sa treaca cu brio inspectia tehnica periodica (ITP). In vederea efectuarii ITP-ului trebuie sa ai o serie de documente, si anume asigurarea obligatorie care sa fie valabila, cartea de identitate pentru autovehicul, cartea de identitate a proprietarului masinii si certificatul de inmatriculare in original. Cu toate aceste documente trebuie sa te prezinti intr-o statie ITP sector 5 pentru efectuarea verificarii la autovehiculul pe care il conduci.

Certificatul IPT si legislatia in vigoare

Rolul certificatului de inspectie tehnica periodica este acela de a completa viza ITP. Practic se face verificarea starii tehnice a autovehicului si in conditiile in care autovehiculul respecta toate cerintele tehnice, acesta va putea primi certificatul ITP. Este un document care este valabil in toate statele membre ale Uniunii Europene, fara a se tine cont de statul in care autovehiculul este inmatriculat.

Certificatul ITP are mai multe rubrici, si anume numarul de inmatriculare ale vehicului, locul si data unde s-a efectuat inspectia tehnica periodica, numarul de kilometri parcursi pana in ziua inspectiei tehnice, clasa de incadrare a autovehiculului, evaluarea acestuia, data urmatoarei inspectii tehnice periodice, statia ITP unde s-a efectuat verificarea tehnica, dar si numarul din baza nationala de date ITP pentru vehiculul pentru care s-a realizat inspectia tehnica.

Conform legislatiei in vigoare, fiecare detinator legal al unui autoturism are obligatia de a efectua inspectia tehnica periodica si sa respecte intervalul de efectuare a acestei inspectii tinand cont de categoria la care se incadreaza autovehiculul respectiv.

Mai mult, conform unei legi intrate in vigoare in luna mai a anului 2018 obligatia de a se prezenta la o statie ITP sector 5 nu mai revine detinatorului legal al autovehiculului, aceasta obligatie revenind persoanei detinatoare a certificatului de inmatriculare.

Deficientele care pot fi evidentiate la ITP

In cadrul verificarilor tehnice se pot identifica anumite deficiente la nivelul autovehiculului. In functie de complexitatea acestora, autovehiculele pot sau nu sa treaca inspectia tehnica periodica.

Prima categorie de deficiente sunt cele minore. Acestea nu influenteaza semnificativ siguranta vehiculului sau a mediului si vizeaza uzura placutelor de inmatriculare, fisuri ale geamurilor, uzura oglinzilor, uzura pedalei de frana sau lipsa capacului la rezervorul lichidului de frana.

O a doua categorie sunt deficientele majore si care pot pune in pericol siguranta autovehiculului sau pot avea impact asupra celorlalti participanti la trafic ori asupra mediului. Aici amintim deficiente precum lipsa numarului de inmatriculare, probleme cu functionarea franei, lipsa luminilor de franare, caroserie reparata necorespunzator sau lipsa unor suruburi de siguranta la nivelul transmisiei.

Nu in ultimul rand exista deficiente periculoase care au un risc direct si imediat pentru siguranta rutiera. Acestea sunt defectiuni mai grave decat cele regasite in categoria deficientelor minore sau a celor majore.

Daca atunci cand se efectueaza verificarea tehnica a autoturismului intr-o statie ITP sector 5 sunt identificate deficiente minore, verificarea tehnica este considerata a fi trecuta. In schimb, pentru deficiente majore sau periculoase inseamna necesitatea unei noi inspectii in cel mult 30 de zile din momentul celei realizate initial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *