Cateva mituri despre sarcina

Atunci cand decizi sa faci un copil, cei din jur te bombardeaza cu o multime de sfaturi despre cum ai putea sa concepi mai repede un copil. Multe dintre aceste sfaturi s-ar putea sa fie doar mituri, daca nu sunt sustinute de informatii medicale certificate.

Pentru a putea face mai bine diferenta dintre realitate si mit iata care sunt cele mai populare mituri si explicatia acestora.

1. Daca nu ramai insarcinata dupa primele luni este o problema

Uneori aceste lucruri nu se intampla instant si este nevoie sa astepti o perioada de timp. Studiile arata ca 84% din cupluri reusesc sa faca un copil intr-un interval de un an dupa ce si-au propus asta. Totusi, merita sa consulti un doctor care te poate ajuta cu analize si sfaturi.

2. Ca sa ramai insarcinata, trebuie sa intretii relatii sexuale dupa ce ovulezi

Daca vrei sa faci un copil, trebuie sa intretii relatii sexuale incepand cu doua zile inainte de ovulatie, precum si in momentul procesului. Spermatozoizii pot trai in sistemul reproductiv al femeii pana la sase zile, dar oul trebuie fertilizat in 12-24 de ore de la eliberare. Pentru a creste sansele unei sarcini, este important sa stii care este perioada ta de ovulatie folosind un calculator pentru perioada fertila.

3. Nu poti ramane insarcinata dupa varsta de 40 de ani

Este adevarat ca femeile devin mai putin fertile dupa varsta de 35 de ani, indiferent de starea lor de sanatate. Dupa varsta de 40 de ani, creste riscul de a pierde sarcina si poate dura mai mult pana ce reusesti sa ramai insarcinata. Totusi, nu este imposibil sa faci copii si poti ramane insarcinata chiar si in perioada de perimenopauza.

4. Varsta barbatului nu contează cand incerci sa ramai insarcinata

Unii barbati pot deveni tatici chiar si la 60 de ani, insa acestea sunt exceptii. Chiar daca barbatii nu trec printr-un proces biologic asemanator cu menopauza, acestia devin mai putin fertili odata cu inaintarea in varsta. Daca barbatul trece de 40 de ani, poate dura mai mult pana sa ramai insarcinata si exista riscul de pierdere a sarcinii. De asemenea, poate creste si riscul ca fatul sa aiba anumite boli precum autism sau schizofrenie.

5. Mijloacele contraceptive provoaca infertilitate

Mijloacele contraceptive te ajuta sa previi o sarcina nedorita doar in timpul utilizarii. Fie ca folosesti anticonceptionale sau sterilet dupa intreruperea utilizarii, acestea nu te vor impiedica sa ramai insarcinata.

Daca ai avut ciclul regulat cand foloseai anticonceptionale, este posibil ca dupa ce renunti sa le mai folosesti, sa se deregleze. Acest lucru se datoreaza faptului ca pastilele au creat un ciclu regulat artificial, dar nu afecteaza in niciun mod fertilitatea.

Indiferent daca iti dorești un copil sau nu, este important sa cunosti toate informatiile corecte despre ovulatie, fertilitate si sarcina. In acest fel, poti lua deciziile potrivite atunci cand va veni momentul sa aduci pe lume un copil. In plus, aceste detalii te ajuta sa iti duci la indeplinire obiectivul indiferent care este acesta si tine la distanta eventualele probleme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *