Care sunt cele mai impresionante rauri din Romania ?

Reteaua de rauri de la noi din tara are o formă radiala. Aproape toate raurile izvorasc din Muntii Carpati si se varsa prin intermediul altor rauri, in Dunare.Cele mai mari rauri sunt : Dunarea, Tisa, Mures, Prut si Olt. Raurile curg de regula spre vest, est si sud din coroana centrala a lanturilor muntoase Carpati. Apa pe care o contin provine din topirea zapezilor si din precipitatii. In functie de anotimp, acestea isi pot mari debitul, ceea ce poate duce uneori la inundatii catastrofale.

Raul Dunărea reprezinta calea navigabila de baza a Romaniei. Este cel mai important fluviu, atat in ceea ce privesc hidrocentralele dar si mijloacele de transport. Toate raurile de la noi din tara sunt afluenti ai Dunarii. Dunarea ocupa un loc de top astfel ca este al doilea fluviu ca lungime din Europa si cel mai lung rau din România.

Dunarea izvoraste din Padurea Neagra din Germania si se divide in doua rauri mici numite Breg si Brigach. Acestea se unesc la Donaueschingen si de acolo poarta numele Dunare.Dunarea curge prin 10 tari, care includ Austria, Bulgaria, Croatia, Germania, Ungaria, Serbia, Slovacia si Ucraina. Romania se afla aproape in intregime in Bazinul Dunarii.

Aproape o treime din suprafata bazinului Dunarii este formata din zona romaneasca si mai mult de o treime trece prin tara noastra.Dunarea a jucat un rol important si in evolutia politica iar malurile sale care leaga cetati si castele functioneaza, ca o cale navigabila cruciala intre tari.

Tisa izvoraste din Ucraina si curge spre vest aproape de granita Romaniei cu Ucraina. In Serbia se uneste cu fluviul Dunarea iar bazinul raului Tisa, constituie cel mai mare sub-bazin din bazinul Dunarii. Este cel mai lung afluent al Dunarii, are o lungime de 600 de mile si este al doilea ca marime dupa volum.

Aici se gaseste o fauna salbatica foarte bogata, cu peste 200 de specii de pasari ce locuiesc in rezervatia de pasari Tiszafored. Pe campiile din jurul raului traiesc o mare varietate de plante si animale.Muresul este un rau, care curge in Romania si Ungaria. Acesta are o lungime de 789 km si se varsa in Tisa. Muresul izvoraste din Muntii Hasmasu Mare, strabate Depresiunea Giurgeu si Defileul Deda – Toplita, apoi traverseaza Transilvania separa Podisul Tarnavelor de Campia Transilvaniei si strabate culoarul Alba-Iulia – Turda.

Atunci cand trece prin Carpatii Occidentali separa Muntii Apuseni de Muntii Poiana Rusca, strabate Dealurile de Vest, Campia de Vest isi urmeaza cursul prin Arad spre Ungaria, unde se varsa in raul Tisa.Prutul provine din Ucraina si curge in Europa de Est. La un moment data pare ca o linie de granita intre Moldova si Romania iar in final se varsa in Dunare. Este al doilea cel mai mare afluent al Dunarii. Apa din componenta sa provine din topire si precipitatii. Caracteristica majora ce defineste Prutul este biodiversitatea sa.

Oltul incepe din Muntii Hasmas si curge spre zona de sud-vest si sud, si se uneste cu Dunarea la Turnu Magurele. Are 382 de mile lungime si este cel mai lung fluviu care curge exclusiv pe interiorul tarii noastre. Oltul trece prin Covasna, Harghita, Sibiu, Brasov, Olt si Valcea. Râmnicu Valcea, Sfantu Gheorghe si Slatina se afla pe malul Oltului. Afluentii principali sunt Lotru, Raul Negru, Otlet, Cibin si Teslui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *