Altruismul reprezinta preocuparea pe care o avem pentru ceilalti, din dorinta de a ajuta nu din obligatie sau din motive religioase. Altruistii actioneaza pur si simplu din preocupare pentru bunastarea oamenilor. In unele cazuri, actele de altruism pot pune oamenii in pericol in momentul in care acestia fac efortul de a-i ajuta pe altii.
Astfel de comportamente sunt realizate in mod altruist, fara sa se astepte ceva in schimb. Situatiile de altruism reciproc, implica actiuni de ajutorare, care au si asteptari in schimb. Dupa cum spune si numele serviciile se fac reciproc.
In viata zilnica, toti facem diferite acte de altruism, uneori poate fara sa ne dam seama, pentru ca pur si simplu vin de la sine. Chiar si gesturile mici conteaza atunci cand vrei sa ajuti o persoana in varsta sa treaca strada sau dai bani cercetorilor. Faci un lucru bun cu scopul de a oferi un strop de alinare celor din jur.
Desigur ca exista si cazuri in care se fac gesturi considerabile de altruism, in situatia in care un strain sare in apa sa salveze de la inec un copil. In acest caz, isi poate pune chiar propria viata in pericol dar considera ca e uman sa ofere o mana de ajutor. Iata si alte gesturi de altruism :
- Sa ajuti pe cineva la nevoie fara sa astepti o recompensa
- Sa renunti la ceva ce iti aduce beneficii personale, daca acest lucru are un efect pozitiv asupra altora
- Sa oferi ajutor, fara sa te gandesti la riscurile implicate
- Sa oferi din resursele tale si celor care se afla in situatii dificile.
- Sa te preocupe bunastarea altcuiva.
Exista mai multe tipuri de comportament altruist. Altruismul genetic implica derularea actelor altruiste in beneficiul membrilor apropiati ai familiei. Altruismul reciproc se bazeaza pe servicii reciproce, astfel ca cel pe care il ajuti te favorizeaza intr-un fel sau altul. Altruismul de grup presupune implicarea in acte altruiste pentru oameni, bazate pe afilierea lor la un grup social. Altruismul pur sau moral presupune sa oferi ajutor chiar si atunci cand este riscant, pentru ca esti motivat de propriile tale valori morale. Poate te intrebi uneori ce ii face pe oameni sa isi riste viata pentru un strain ?
Altruismul este un aspect al comportamentului prosocial care face referire la orice actiune facuta in beneficiul altor oameni, indiferent de motiv. Este interesant faptul ca toate actele altruiste sunt prosociale, insa nu toate comportamentele prosociale sunt complet altruiste.
Asadar, sunt varii motive care imping oamenii sa ii ajute pe ceilalti, cum ar fi : vinovatia, obligatia, datoriile sau recompensele. Studiile arata ca sunt si alte motive care ar putea sta la baza altruismului, spre exemplu evolutia. Unii oameni dezvolta o tendinta naturala de a-i ajuta pe altii, iar altruismul poate fi influentat si de genetica. Altii au tendinta de a-si ajuta mai mult rudele decat strainii.
Actiunile altruiste sugereaza de multe ori asteptatrea unei recompense, chiar daca aceasta se ofera in timp. Comportamentele altruiste sunt sustinute de sentimentele pozitive ce provin din actiunile de compasiune