Care sunt alimentele ce nu expira niciodata ?

Pentru siguranta noastra este important sa ne facem un obicei in a verifica termenul de valabilitate al produselor atunci cand le cumparam. Desi sunt mereu preocupati sa nu consumam produse expirate care ar putea sa ne puna sanatatea in pericol, spre surprinderea noastra exista cateva produse care nu expira niciodata. De regula, lactatele au un termen mic de valabilitate dar sunt si conserve care au un termen foarte lung, putand fi consumate si dupa ani de zile.

Iata care sunt produsele alimentare care nu-si pierd niciodata valabilitatea :

1. Mierea

Mierea trebuie folosita ca indulcitor in locul zaharului pentru un plus de sanaatte. Este vorba despre un puternic antimicrobian, antiseptic si antioxidant, ce are un grad de umiditate foarte scazut. Daca observati ca mierea se cristalizeaza. Adica are un aspect zaharisit, inseamna ca este naturala. Daca este pusa intr-un vas cu apa fierbinte, veti observa ca isi recapata consistenta initiala.

2. Sarea

Sarea are un aport foarte important pentru organism, dar nu trebuie consumata in exces. Este un puternic antiseptic si antimicrobian, de aceea nu expira niciodata. Din acest motiv, sarea se foloseste in procesul de conservare, astfel ca muraturile rezista foarte bine in timp. Sarea trebuie utilizata in cantitati moderate, fiind eficienta in ameliorarea durerilor in gat sau la calmarea intepaturilor de insecte.

3. Zaharul

Zaharul este un alt aliment care nu expira niciodata deoarece are un nivel de umiditate scazut, ceea ce impiedica dezvoltarea bacteriilor, iar microorganismele care ar putea duce la deteriorarea acestuia mor imediat ce intra in contact cu acesta.

4. Orezul

Orezul alb este un produs care nu are un termen de valabilitate si poate fi consumat si dupa un an de zile, cu singura conditie ca insectele sa nu intre in contact cu acesta. In caz contrar, pot sa afara moliile si sa nu mai fie bun de consum. De asemenea, cerealele din faina integrala pot fi consumate si dupa doi ani de la cumparare.

5. Fasolea uscata

Studiile subliniaza faptul ca fasolea uscata poate fi consumata si dupa 30 de ani dupa ce a fost cumparata. Desi proteinele isi pastreaza calitatea, dupa o perioada de 3 ani, vitaminele incep sa-si piarda proprietatile. In plus, odata cu trecerea timpului aceasta fierbe si se inmoaie foarte greu. La fel se intampla si cu lintea sau nautul.

6. Otetul din vin rosu

Se spune ca vinul cu cat este mai vechi, cu atat este mai bun, de aceea trebuie valorificat in functie de acest aspect. Otetul din vin, dar si bauturile spirtoase nu au termen de valabilitate si pot fi consumate dupa multi ani de zile. Totusi, trebuie sa tineti cont de faptul ca o sticla care a fost deja desfacuta, isi va pierde aroma si gustul.

Alte alimente care nu se altereaza in timp daca sunt depozitate in conditii optime sunt amidonul din porumb, migdalele, quinoa, extractul de vanilie si nici siropul de artar daca este congelat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *