Copiii se dezvolta in mod diferit, pentru ca fiecare are propriul sau ritm. Inca de la primii pasi si pana in momentul in care isi castiga independenta modul in care se dezvolta copiii este extrem de divers. Nu exisaă o varsta fixa la care copiii incep sa vorbeasca, de aceea faptul ca unii vorbesc mai tarziu nu trebuie sa prezinte o ingrijorare pentru parinti.
Exista totusi cateva repere pe care majoritatea copiilor le ating în comunicare la anumite varste, iar acestea indica daca intiarzierea vorbirii reprezinta o problema sau nu. In unele cazuri, poate fi vorba despre o intarziere temporara a limbajului iar in aceste cazuri copiii pot recupera decalajul fara sa fie nevoie de nicio interventie.
Dar pentru unii copii, o întârziere a etapelor timpurii de dezvoltare a limbajului ar putea fi primul semn al unei tulburări de dezvoltare a limbajului pe termen lung. Deci, ce ar trebui să caute părinții dacă sunt îngrijorați de dezvoltarea limbajului copilului lor?
Copiii incep sa bolboroseasca incepand de la 6 luni iar cei mai multi rostesc si primele cuvinte pe la 10 luni. Majoritatea incep sa vorbeasca la varsta de 1 an dar unii abia pe la 1 an si 3 luni. De la 1 an si pana la 1 an jumtate copii invata tot mai multe cuvinte si abia apoi incep sa firmeze propozitii.
Limbajul nu înseamna doar sunetele pe care le emitem cu vocea si si gesturi. Inca din prima etapa de dezvoltare a limbajului, copiii înteleg mai mult decat pot comunica. Pe baza a ceea ce aud si vad in jurul lor, copiii isi dezvolta propriile competente lingvistice. Problemele pe care le au copiii atunci cand nu dezvolta limbajul in mod tipic sunt destul de greu de observat pana la o anumita varsta, pentru ca de cele mai multe ori acestia se folosesc de contextul social.
Unii copii se afla in imposibilitatea de a-si exprima gandurile ceea ce poate fi cu adevarat frustrant. Acestia pot prezenta o dificultate de limbaj atunci cand din cauza furiei se exprima mai greu, insa acest lucru nu este deloc neobisnuit. Nu este nici o problema cand copilul nu intelege instructiuni mai complexe, dar atunci cand nu intelege instructiuni simple, acest lucru poate indica o problema mai persistenta.
Cei mai multi copii care prezinta intarzieri de limbaj incep sa vorbeasca pana la patru ani insa altii prezinta o tulburare de dezvoltare a limbajului. Studiile arata ca aceasta tulburare afecteaza unul din 15 copii si le poate afecta abilitatile de exprimare si receptare a limbajului pana la varsta adulta. In aceste cazuri, copiii au nevoie de un suplimentar pentru a-si atinge potentialul maxim.
Daca copilul are intre 18 și 30 de luni si pare ca are probleme de intelegere a limbajului si foloseste foarte putine gesturi pentru a comunica, este indicat sa fie dus la specialist.Indiferent de nivelul de dezvoltare a limbajului copilului tau, acesta poate fi stimulat prin abilitati lingvistice. Chiar si prin activitatile simple de joaca se observa acest lucru. Invatarea de cuvinte noi, ii ajuta sa structureze mai bine propozitiile.
Obiceiul de a citi carti impreuna cu copilul tau ajuta la dezvoltarea abilitatilor lingvistice, deoarece cartile ofera detalii si despre lucrurile pe care copii nu au ocazia sa le exploreze in viata reala. De asemenea, cititul cartilor ajuta la promovarea atentiei si a abilitatilor de ascultare.