Care este insemnatatea cuvantului „ROGER” in limbajul pilotilor ?

Pilotii folosesc un limbaj cu totul diferit care uneori poate parea bizar insa exista o explicatie logica in spatele expresiilor si a cuvintelor utilizate pentru a transmite o informative prin intermediul undelor radio Expresia cea mai cunoscuta pe care cei mai multi dintre noi o stim din filme este „Roger” sau „Roger that”. Daca te-ai intrebat vreodata ce inseamna acest cuvant si de ce este folosit in conversatiile dintre piloti, acum poti sa afli raspunsul.

Comunicarea dintre piloti si personalul specializat de la sol este extrem de importanta pentru ca de acesta depinde siguranta aviatiei. Pana cand conversatiile se faceau pe calea undelor radio, s-a folosit celebrul cod „Morse”. Aceasta metoda de transmitere a mesajelor se bazeaza pe secventele standardizate. Informatiile se transmit prin semne sau pulsatii scurte si lungi pentru litere, cifre si caractere speciale, adica totul se rezuma la „puncte” si „linii”.

Codul Morse a fost inlocuit apoi cu comunicatiile radio iar printre primele semnale folosite a fost litera „R”. In limbajul pilotilor aceasta era initiala cuvantului „Received”, care inseamna „Receptionat”. Termenul „Roger” a aparut in 1915, cand piloții au trecut de la telegrafia fara fir la comunicarea audio. Acesta a fost adoptat in anul 1927 ca parte a alfabetului fonetic, creat de International Telegraph Union (ITU).

Dar,  totusi de ce „Roger” si nu un alt cuvant care incepe cu R ? Dat fiind faptul ca nu toti pilotii puteau vorbi pe atunci limba engleza, ITU a decis folosirea acestui cuvant, pentru ca avea o pronuntie usoara. Acest cuvant „Roger” indica confirmarea primirii mesajului si poate fi inteles cu usurinta de catre toti pilotii care vorbesc alte limbi, fiind un fel de limbaj universal.

Uneori, cuvantul „Roger” apare insotit de „Wilco”, ce reprezinta prescurtarea de la expresia „Will comply” care inseamna Ma voi conforma. Prin urmare „Roger Wilco”, insemna „Am receptionat mesajul, ma voi conforma”.

Alfabetul fonetic international se foloseste pe scara larga si are un rol important in ceea ce priveste eficientizarea controlului de trafic aerian la nivel mondial. Folosind acest limbaj, pilotii si controlorii de zbor vor fi usor de inteles oriunde s-ar afla.

In acest fel, nu pot aparea neintelegeri, ceea ce inseamna ca va creste nivelul de siguranta atat pentru piloti, cat si pentru pasageri. In anul 1957, „Roger” a fost inlocuit cu „Romeo” pentru ca s-a adoptat un nou alfabet fonetic, insa pilotii au continuat o perioada sa folosească tot varianta initială dar in prezent folosesc „Romeo”

In timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, armatele americane si britanice foloseau primul alfabet fonetic, care cuprindea următoarele  cuvinte: Able – Baker – Charlie – Dog – Easy – Fox – George – How – Item – Jig – King – Love – Mike – Nan – Oboe – Peter – Queen – Roger – Sugar – Tare – Uncle – Victor – William – X-ray – Yoke – Zebra.

Noul alfabet fonetic, a fost adoptat dupa o perioada de 12 ani de la incheierea celei de-a doua conflagratii mondiale. Acesta contine urmatorii termini care sunt folositi si astazi: Alpha – Bravo – Charlie – Delta – Echo – Foxtrot – Golf – Hotel – India – Juliet – Kilo – Lima – Mike – November – Oscar – Papa – Quebec – Romeo – Sierra – Tango – Uniform – Victor – Whiskey – X-ray – Yankee – Zulu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *